naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor EP-a podupro ideju o tri kategorije europskih regija

Zastupnici odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta poduprli su ideju o podjeli europskih regija na tri umjesto dosadašnje dvije kategorije kako bi se stvorila nova kategorija regija koje nisu dovoljno bogate, ali ni dovoljno siromašne da bi automatski pripadale konvergencijskim regijama. 

Regionalna politika Europske unije ima ukupni cilj promidžbe ekonomskog napretka i socijalne kohezije širom 27 zemalja članica i njihove 271 regije. 

Po sadašnjem sustavu postoje dvije kategorije regija. Najsiromašnije, definirane kao one čiji je BDP po osobi manji od 75 posto europskog prosjeka, pripadaju kategoriji konvergencijskih regija, a sve ostale smatraju se konkurentnim regijama. 

Europska komisija želi stvoriti treću kategoriju regija koje su siromašnije od prosjeka, ali ne dovoljno da bi se smatrale konvergencijskim regijama, odnosno imale bi BDP-a po osobi između 75 i 90 posto europskog prosjeka. 

Odbor za regionalni razvoj EP-a glasovao je o tome u okviru izvješća o budućnosti europske kohezijske politike nakon 2013., odnosno u novom višegodišnjem proračunskom razdoblju EU-a od 2014. do 2020. 

Cilj kohezijske politike Europske unije je ostvarenje gospodarske i društvene kohezije odnosno ujednačenog razvoja Europske unije, te se s tom svrhom financiraju razvojni projekti koji pridonose smanjivanju razlika između razvijenih i manje razvijenih dijelova EU-a. 

Europski parlament trebao bi glasovati o tekstu na mini plenarnoj sjednici 22. i 23. lipnja u Bruxellesu. 

Nova kategorija zamijenila bi postojeće sustave po kojima se danas određuje koliko novca svaka regija može dobiti iz strukturnih fondova. 

Službene europske statistike pokazuju da bi se pedesetak regija moglo kvalificirati za novu međukategoriju. 

Zastupnica Danuta Huebner koja je na čelu odbora smatra da je ideja o novoj srednjoj kategoriji dobra jer bi to osiguralo da sve regije koje se suočavaju sa sličnim izazovima budu na isti način tretirane. 

Ona je kazala da nije pošteno ono što se događa po sadašnjem sustavu, da regije s identičnom razinom bogatstva mjerenom prema BDP-u po stanovniku dobivaju vrlo različite razine potpore iz europskog fonda za regionalni razvoj i drugih fondova.

 Po današnjem sustavu, regije koje su pripadala kategoriji siromašnih ali su se u međuvremenu razvile godinama dobivaju dodatnu pomoć. 

'Očekujemo da Komisija predstavi prijedlog koji bi obradio sve posljedice uvođenja srednje kategorije, uključujući proračunske i pravne posljedice', rekla je poljska zastupnica koja je u prošloj Europskoj komisiji bila povjerenica za regionalni razvoj.

Europski ministri na sastanku u Bruxellesu 21. veljače nisu se uspjeli dogovoriti oko dijelova reforme kohezijske politike koje je predložila Europska komisija. Upravo je sporna ideja bila kreiranje nove međukategorije za regije koje su siromašnije od prosjeka, ali nisu 'dovoljno siromašne' da bi automatski spadale u konvergencijske regije pri korištenju strukturnih fondova.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: MEPs back new category for 'in-between' regions