naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Drvo na putu da postane nova energentska sirovina

Drvo spada među najstarije izvore energije na Zemlji i moglo bi s obzirom na potragu za obnovljivim izvorima stvoriti novo svjetsko tržište sirovina ako se uspješno prevladaju ograničenja u opskrbi i bojazni aktivista za zaštitu okoliša. 

U teoriji se pri spaljivanju drva i otpada od usjeva oslobađa manje ugljika nego što je slučaj pri spaljivanju fosilnih goriva, budući da se u zrak jednostavno vraća ugljik koji je biljka akumulirala rastom. 

Ta ravnoteža dolazi u opasnost ako se posječene šume ne nadoknade pošumljivanjem odnosno ako se sijeku prirodne šume, upozorava informativni portal Euractiv. 

Energetske tvrtke u međuvremenu se pojačano usmjeravaju na spaljivanje biomase i priželjkuju sigurnost u pogledu cijena kao i financijske izvedenice kako bi uspješno upravljale troškovima prodajom terminskih ugovora za isporuku energenata. 

Europski političari pak strahuju od nestajanja šuma pa razmišljaju o ograničenjima za isplatu subvencija poduzećima koja kao energent koriste drvo. 

Trgovci pak upozoravaju da bi predvidivost u pogledu subvencija za proizvođače drvne građe omogućila poduzećima kupovinu većih količina i time potaknula povećanje ponude.  

Pritom bi potražnja za drvom kao gorivom, poduprta subvencijama na razini EU-a s obzirom na niske emisije ugljika, mogla utjecati i na industriju papira pa i građevinskih materijala. 

Stručnjaci upozoravaju da zbog ograničene ponude proizvođači drvnog goriva postaju konkurencija proizvođačima papira, što neugodno podsjeća na postojeće napetosti između prehrambene industrije i kompanija koje koriste poljoprivredne kulture za proizvodnju biogoriva. 

Direktor konzultantske kuće Hawkins Wright John Bingham konstatira da se tržište otvara vrlo brzo, podsjećajući na podatke Eurostata koji pokazuju da je uvoz drvnih peleta u EU u prošloj godini poskočio za čak 42 posto. 

Drvni peleti proizvode se za energetski sektor dok se sirove drvne strugotine koriste ponajprije u industriji papira. 

Burza energenata APX-Endex pokrenula je suradnju s Lukom Rotterdam kako bi već ove godine stvorila uvjete za trgovinu ugovorima za isporuku peleta. Institut FOEX udružio je pak snage sa specijaliziranom tvrtkom Wood Resources International na kreiranju svjetskog indeksa za drvne strugotine. 

Njihova suradnja navješćuje postupan razvoj transparentnijeg tržišta koje će nadići bilateralne dogovore dobavljača i korisnika drvnih energenata, poput energetskih i drvoprerađivačkih tvrtki, zaključuje EurActiv.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Wood fuel poised to be next global commodity