naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
BiH: zbog loših projekata slaba iskoristivost sredstva iz IPA fondova

Bosni i Hercegovini je za šestogodišnje razdoblje do 2013. godine odobreno 550 milijuna eura iz pretpristupnih fondova Europske unije, no svi su izgledi da ta država zbog nekvalitetnih projekata i spore administracije neće uspjeti iskoristiti najveći dio tog iznosa, prenose u ponedjeljak 30. svibnja banjalučke 'Nezavisne novine'.

Iako su stotine milijuna iz IPA fondova na raspolaganju BiH od 2007. godine, do sada je iskorišteno tek deset posto raspoloživog iznosa. 

'Sve druge zemlje koje su uključene u pretpristupne projekte EU koriste više sredstava', izjavila je Nevenka Savić, ravnateljica Ravnateljstva za europske integracije pri Vijeću ministara BiH. 

Ona je kao najuspješniji primjer navela Tursku kojoj je na raspolaganju dvije milijarde eura, a do sada je iskoristila 27 posto tog iznosa. 

BiH je za sada pokušala aktivirati tek nekoliko projekata iz područja prekogranične suradnje s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom. 

'I to je proces koji se odvija prilično sporo jer u upravljanju programima prekogranične suradnje sudjeluje dvije ili više zemalja', pojasnila je Savić.  

Hina