naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka od 2022. bez nuklearne energije

Njemačka vladajuća koalicija usuglasila se da će do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore i tako Njemačku pretvoriti u prvu industrijsku silu koja se odrekla nuklearne energije. Odluku je objavio ministar zaštite okoliša Norbert Rottgen nakon višesatnog sastanka vladajuće koalicije koji je trajao do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak 30. svibnja.

Njemačka ima 17 reaktora. Rottgen je rekao da osam najstarijih, koji su prestali s radom iz sigurnosnih razloga nakon nesreće u japanskoj Fukushimi, neće više biti pokrenuti. Šest drugih reaktora prestat će s radom do 2021. godine, a preostale tri najmlađe njemačke nuklearke zaustavit će se godinu kasnije, prenose Reuters i BBC.

'Ovo je konačna odluka. Neće biti revizije', rekao je Rottgen. Njemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i morat će do 2022. pronaći načina kako da to nadoknadi.

Odluka o zaustavljanju njihova rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala prošle godine i odlučila im produljiti radni vijek, piše AFP.

No, nesreća u Fukushimi u ožujku i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebno povjerenstvo koje je ponovo odlučivalo o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama. Zaključci toga povjerenstva predstavljeni su članicama vladajuće koalicije u nedjelju.

Ovu odluku mora potvrditi parlament, ali pretpostavlja se da to neće biti problem jer su članovi oporbenih socijaldemokrata i zelenih bili uključeni u rad povjerenstva.

Zatvaranju nuklearki se protive četiri velike kompanije, RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na njemačku industrijsku bazu.

Korištenje nuklearne energije već je godinama prijeporno pitanje u Njemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki potaknula je i povijesna pobjeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu u ožujku, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a. I ovoga vikenda deseci tisuća Nijemaca u nekoliko su gradova prosvjedovali protiv nuklearne energije.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Germany to phase out nuclear energy by 2022