naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U EU-u od danas zabrana dječjih bočica s bisfenolom A

U Europskoj uniji od srijede 1. lipnja stupa na snagu zabrana prodaje dječjih bočica koje u sebi sadrže kemikaliju bisfenol A, priopćeno je iz Bruxellesa.  

U siječnju ove godine Europska komisija usvojila je direktivu kojom se od 1. ožujka u Europskoj uniji zabranjuje proizvodnja dječjih bočica koje sadrže bisfenol A, a od 1. lipnja prodaja i uvoz tog proizvoda. Odluka je donesena zbog straha da bi ta kemikalija mogla škoditi dječjem zdravlju. 

Po riječima europskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dallija, '1. lipnja je prekretnica u našim naporima da bolje zaštitimo zdravlje europskih građana, posebno zdravlje naše djece. Zbog činjenice da postoje nesigurnosti oko učinka izloženosti djece bisfenolu A, Komisija smatra da je potrebno poduzeti odgovarajuće akcije. Cilj je dodatno smanjiti izloženost najosjetljivije populacije, djece dojenačke dobi'. 

Bisfenol A je organski spoj koji se upotrebljava pri proizvodnji polikarbonatne plastike koja se pak koristi u proizvodnji plastičnih materijala poput bočica. Tragovi bisfenola A mogu se izlučivati iz bočica u hranu, odnosno u dječje adaptirano mlijeko, ako se bočice zagrijavaju na visokoj temperaturi.  

Izloženost toj kemikaliji najviša je tijekom prvih šest mjeseci djetetova života, posebno ako je nadomjesno mlijeko jedina hrana. Pritom, u toj se dobi djetetov imunološki sustav još izgrađuje i nema mogućnost izlučivanja bisfenola A. 

Europska komisija zatražila je od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) da procijeni nove znanstvene dokaze i EFSA je svoje mišljenje objavila u rujnu prošle godine. Ona je zaključila da je bisfenol A siguran do dnevnog unosa od 0,05 miligrama na kilogram težine, a da je izloženost svih skupina populacije ispod tog limita. Međutim, EFSA je upozorila da mogući utjecaj bisfenola A na dojenčad ostaje otvoreno pitanje.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Bisphenol A: EU ban on baby bottles to enter into force tomorrow