naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčkoj potrebna masovna privatizacija

Grčka mora intenzivirati napore na provedbi reformi kroz program masovne privatizacije, izjavio je u srijedu 1. lipnja za švicarski tisak glavni ekonomist Europske središnje banke.  

'Grčka je desetljećima vodila slabu gospodarsku politiku i živjela iznad svojih mogućnosti. Snažan zaokret je neizbježan i bit će bolan', kazao je Juergen Stark za švicarski poslovni tjednik Handelszeitung. 

Nakon što joj je osiguran 110 milijardi eura vrijedan paket zajmova od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Atena sada mora učiniti dodatne napore kako bi vratila svoje dugove putem provedbe goleme privatizacije, dodao je. 

'Stručnjaci procjenjuju da bi privatizacijom mogla namaknuti čak 300 milijardi eura. Dio toga iznosa mora biti iskorišten za smanjenje razine dugova', kazao je Stark, dodajući da bi 50 milijardi eura već bilo dovoljno za smanjenje udjela grčkog duga za 20 postotnih bodova. 'Grčka nije bačva bez dna što se tiče financijske pomoći', poručio je Stark. 

Glavni ekonomist također je istaknuo da se ECB protivi svakom vidu restrukturiranja grčkog duga.  

Produljenje roka otplate dugova samo bi povećalo iznos duga, upozorio je Stark, napominjući da bi i djelomična nesposobnost Grčke da podmiruje svoje dužničke obveze mogla dovesti do kolapsa bankovnog sustava i grčkog gospodarstva.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Greece needs massive privatisation: ECB's chief economist