naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rim, Madrid zbog europskog patenta žale se ECJ-u

Italija i Španjolska podnijele su žalbu Europskom sudu pravde (ECJ) zbog diskriminacije njihovih jezika u shemi uvođenja jedinstvenog europskog patentnog sustava, pišu u srijedu 1. lipnja europski mediji.  

'Nadamo se da se može poništiti odluka koja je jedna od najkontroverznijih u povijesti europske integracije', rekao je Vincenzo Grassi iz talijanskog ministarstva vanjskih poslova. 

I Rim i Madrid žele da se patenti automatski prevode na talijanski i španjolski, a ne samo na tri jezika Europskog ureda za patente: engleski, francuski i njemački. 

Pregovori o uvođenju jedinstvenog europskog patenta traju godinama. Budući da se sve države članice nisu mogle dogovoriti o jezicima na koje bi se patent prevodio, 25 država članica (osim Italije i Španjolske) odlučilo je pokrenuti 'pojačanu suradnju', proceduru uvedenu Lisabonskim ugovorom. 

'Uvjeren sam da pojačana suradnja koju je predstavila Komisija nije diskriminirajuća. Siguran sam da talijanski i španjolski poslovni sektor neće patiti zbog diskriminacije', rekao je povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier u priopćenju.  

Dodao je kako se nada da će se i Italija i Španjolska uskoro priključiti ostatku država članica EU-a, njih 25, i poduprijeti shemu jedinstvenog europskog patenta. 

Dogovorom o patentima omogućit će se da se jednim dokumentom zaštiti izum u svim državama koje ga priznaju. Patente se trenutačno mora zaštititi u svakoj državi posebno, što uzrokuje velike troškove koje male tvrtke često ne mogu podnijeti. 

Zaštita patenta u cijeloj Europskoj uniji danas stoji oko 32.000 eura, od čega 23.000 eura odlazi za prijevode. U SAD-u patent stoji u prosjeku 1.850 eura. 

Nove mjere smanjit će te troškove na manje od 2.500 eura u prijelaznom razdoblju, a na koncu na 680 eura, procjenjuje EK. 

Europska komisija također je izrazila nadu da će se sustavu na kraju priključiti i Španjolska i Italija. 

Ministri zaduženi za tržišno natjecanje trebali bi razgovarati posebno o pitanju patentnog sustava 27. lipnja u Luksemburgu.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Italy, Spain take patent fight to court