naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Merkel: nije problem euro nego konkurentnost

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak 2. lipnja je izjavila da je euro stabilna valuta, no istaknula je da neke članice eurozone moraju ojačati svoju konkurentnost i fiskalnu disciplinu.  

Merkel je sudionicima jednog foruma u Singapuru kazala da euro nije glavni izvor sadašnjih problema u Europi. 

'Želim jasno kazati da mi nemamo problema s eurom. On je stabilna valuta, poglavito u odnosu na američki dolar', rekla je Merkel. 

Jasno aludirajući na Grčku i ostale članice eurozone s dužničkim problemima, Merkel je kazala da eurozona ima 'problem s tržišnom utakmicom, odnosno s konkurentnošću'.  

'Zato smo s pravom od početka govorili da moramo ojačati konkurentnost i među najviše prioritete u našim nastojanjima uvrstiti fiskalnu odgovornost i fiskalno zdravlje', napomenula je njemačka kancelarka. 

Poboljšanje konkurentnosti gospodarstva ključno je za prevladavanje izazova s kojima se suočava 17-člana eurozona, poručila je, među ostalim, Merkel.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Merkel says no problem with euro