naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Trichet se zalaže za europsko ministarstvo financija

Europa bi trebala razmotriti jačanje središnje kontrole u gospodarskoj politici ako njezina nastojanja u rješavanju aktualne dužničke krize ne donesu rezultate, kazao je u četvrtak 2. lipnja čelnik Europske središnje banke.  

Preuzimajući danas nagradu za doprinos u ujedinjenju Europe, Jean-Claude Trichet iznio je ideje, među kojima je i stvaranje ministarstva financija Europske unije (EU) i mogućnost veta na odluke vlada članica EU-a u vezi potrošnje i ostalih važnih odluka u nacionalnoj politici. 

'U prvoj fazi postoji opravdanost pružanja financijske pomoći u kontekstu snažnog programa prilagodbe. No ako zemlja ne pokaže rezultate, mislim da se svi slažu da druga faza mora biti drugačija', kazao je Trichet. 

'Bi li to otišlo predaleko, kada bismo u ovoj drugoj fazi vlastima u eurozoni dali daleko veću riječ i autoritet u kreiranju gospodarskih politika neke zemlje ako potezi ne donose rezultate?', pita se. 

Europski dužnosnici muku muče s pregovorima usmjerenim novom paketu pomoći za Grčku, koji bi trebao uključivati nove zajmove, nove mjere štednje i intenziviranje procesa privatizacije, uz mogućnost vanjske supervizije.  

Hina