naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Wauquiez: monitoring potreban za nastavak reformskih napora

Francuski ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez rekao je u intervjuu za francuski list Le Figaro kako zemlje članice često zaustavljaju reformske napore nakon završetka pregovora, te je potrebno uvesti mehanizam nadzora kako bi se posao nastavio.  

'Često se zamjećuje zamor kod kandidata kada se završe pregovori. Obično prođu dvije godine između zatvaranja pregovora i ulaska u EU.. Imamo osjećaj da smo prešli ciljnu ravninu, napori se zaustavljaju. To nije dobro ni za koga. Želimo proširenje koje će biti rigorozno do kraja. To je razlog zbog kojega želimo uspostavu mehanizma nadzora, sustava koji će omogućiti da se provjeri nastavak napora između završetka pregovora i pristupa', pojasnio je Wauquiez francusku ideju o uvođenju monitoringa.

'Trenutno smo u fazi dogovora oko tog pitanja s našim partnerima, poglavito Nijemcima', kazao je. 

Wauquiez smatra da treba povući pouke iz prošlosti. 'Nema više proširenja ako se ono ne odvija na zdravim i čvrstim temeljima', naglasio je. 

Dodao je kako su Hrvati shvatili da je uvođenje mehanizma monitoringa u njihovu interesu. 'Ako sve bude teklo po planu, pregovori se mogu završiti već u lipnju, a Hrvatska može postati članica 2013.', dodao je. 

Wauquiez smatra da bi Hrvatska mogla biti 'priča o uspjehu' politike proširenja. 'To je zemlja koju Francuzi dobro poznaju: 400.000 turista tamo putuje svake godine. Francuska je peti ulagač', kaže on. 

Na kraju je dodao kako više neće biti proširenja po ubrzanom postupku, te da proširenje nije proces bez kraja jer 'Europa ima svoje granice'. 

Hina