naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rompuy optimist glede skorog završetka pregovora s Hrvatskom

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je u petak 3. lipnja u Ljubljani zadovoljstvo napretkom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te rekao kako smatra da su pregovori pri kraju.  

Hrvatski pristupni pregovori i njihov očekivani završetak bili su jedna od tema razgovora slovenskog premijera Boruta Pahora i Rompuya koji je u Sloveniju došao kako bi izrazio potporu Pahoru pred nedjeljnim referendumom o mirovinskoj reformi. 

Nakon susreta s Pahorom na zajedničkoj konferenciji za novinare Van Rompuy je rekao da je Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom zadnjih mjeseci napravila velik napredak, te da je optimist u pogledu završetka pregovora jer Europska unija uvijek ustraje da se države koje žele ući u integraciju ocjenjuju prema njihovim postignućima. 

'Europske komisija još treba svoju konačnu ocjenu o hrvatskom ispunjavanju mjerila za članstvo, ali ja sam optimist i mislim da je završetak pregovora blizu', rekao je Rompuy. 

Dodao je da je pohvalno što je Slovenija potvrdila Arbitražni sporazum s Hrvatskom i tako omogućila nastavak i skorašnji završetak pregovora Hrvatske s EU-om. 

Pahor je naglasio da je arbitražnni sporazum bio koristan i za Sloveniju i za Hrvatsku i da se Slovenija zauzima za što skorije zaključivanje pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. 

'Slovenija ocjenjuje da Hrvatska ispunjava mjerila za završetak pregovora. Želimo da se ti pregovori zaključe što je prije moguće, u lipnju ili najkasnije u srpnju', rekao je Pahor. 

Rompuy je na novinarsko pitanje koliko je Srbija bliže članstvu nakon uhićenja i predaje Ratka Mladića Haškom sudu rekao da je to bio 'vrlo važan korak' Srbije načinjen 'u pravom smjeru'.  

No, pojasnio je da se sada raspravlja o tome da se Srbiji dade status kandidatkinje, te da će ta država na putu prema Europskoj uniji morati ispuniti i sva druga mjerila i zahtjeve koji se postavljaju pred zemljama koje žele ući u Uniju. 

Hina