naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija blokirala subvencije tvrtki Twinings

Europska komisija blokirala je 12 milijuna eura britanskoj tvrtki Twinings koja se bavi proizvodnjom čajeva nakon što je zaključila da bi novac mogao biti iskorišten za subvencioniranje premještanja proizvodnje u Poljsku, piše ovoga vikenda list Financial Times.  

Twinings, koji je tražio subvencije kroz poljsku podružnicu R. Twining and Company, ukinuo je 400 radnih mjesta u dva postrojenja u Velikoj Britaniji i trenutno je u fazi premještanja dijela proizvodnje u Swarzedz, piše FT.

Prošle su godine poljske vlasti dale zeleno svjetlo da se kompaniji isplate subvencije iz europskih strukturnih fondova. 

Međutim, Komisija smatra da poljske vlasti nisu u potpunosti poštivale europske smjernice po kojima su poljske vlasti trebale dobiti potvrdu da će tvrtka koristiti subvencije za nova ulaganja a ne za premještanje proizvodnje u druge zemlje članice. 

Zajednička istraga koju su prošle godine proveli list Financial Times i britanski ured za istraživačko novinarstvo o korištenju europskih strukturnih fondova pokazala je da su milijuni eura europskih subvencija korišteni za premještanje proizvodnih postrojenja iz zapadne u istočnu Europu. 

U istrazi je također zaključeno da nadzor nad korištenjem subvencija nije dovoljno snažan. 

'Bez moje akcije i akcije brojnih drugih zastupnika koje smo poduzeli proteklih godinu dana... iznimno je upitno bi li Komisija razmotrila ovaj slučaj', rekao je zastupnik Europskog parlamenta Keith Taylor. 'Kako bi se izbjeglo da se takva situacija ponovi, Komisija treba zatvoriti postojeće pravne rupe i strože provoditi pravila'. 

Johannes Hahn, povjerenik za regionalnu politiku, u odgovoru na pitanja koje je postavilo nekoliko britanskih zastupnika, zatražio je potvrdu poljskih vlasti da će se subvencije koristiti prema pravilima. 

Komisija, kazao je Hahn, 'smatra da (poljske) vlasti nisu uspjele inzistirati na jamstvima da neće biti relokacije'. 

Poljsko ministarstvo regionalnog razvitka kazalo je u petak da subvencije nikad nisu isplaćene R. Twiningu and Company. Ministarstvo je dobilo odgovor od kompanije koji se trenutno analizira, a poljska vlada također priprema svoju poziciju o tom pitanju, koja će biti predstavljena Europskoj komisiji. 

Sindikati i djelatnici pozdravili su novost kao pobjedu. 'Naša kampanja da se zaustavi plaćanje relokacije iz novca poreznih obveznika se isplatila', kazao je Peter Millward, dužnosnik sindikata, koji je ostao bez posla u Twiningsu kada je zatvoreno jedno britansko postrojenje. 

Tvrtka Twinings tvrdi da je namjeravala koristiti sredstva za nove investicije a ne za preseljenje proizvodnje. Također tvrdi kako je ispunila uvjete za subvencije.

Hina