naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Izvanredni ministarski sastanak o epidemiji E. coli

Europski ministri poljoprivrede sastat će se vjerojatno 17. lipnja u Luksemburgu na izvanrednom sastanku posvećenom posljedicama epidemije izazvane novim smrtonosnim sojem bakterije Escherichije coli, doznaje se iz diplomatskih izvora.  

'Mađarsko predsjedništvo EU-a namjerava sazvati izvanredni sastanak negdje oko tog datuma, pod uvjetom da ministri do tada imaju o čemu razgovarati', rekao je glasnogovornik mađarskog predstavništva pri EU-u Marton Hajdu. 

'Postoje 95-postotni izgledi da sastanak bude sazvan', dodao je drugi europski diplomat.  

Europska komisija mogla bi ministrima predstaviti konkretne prijedloge za pomoć sektoru proizvodnje voća i povrća. Povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos obećao je u utorak da će razmotriti sve mogućnosti za pomoć, upozorivši ipak da su one 'ograničene'. 

Epidemija je već odnijela 18 ljudskih života, od kojih 17 u Njemačkoj. Zaraza je zabilježena u 12 zemalja, a izvor još nije utvrđen. 

Hina