naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija pooštrava mjere protiv korupcije

Europska komisija objavila je ovoga tjedna planove o suzbijanju korupcije i upozorila da će objaviti imena zemalja članica koje ne uspijevaju riješiti taj problem koji na godišnjoj razini predstavlja gubitke za porezne obveznike u EU-u od 120 milijardi eura, objavljeno je iz Bruxellesa.  

'Ni jedna zemlja u EU-u nije u potpunosti oslobođena problema korupcije. Četiri od pet građana EU-a smatra korupciju velikim problemom u njihovoj zemlji. To je ozbiljan problem, socijalno, politički i ekonomski', rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. 

S gubicima procijenjenim na 120 milijardi eura svake godine - što je jedan posto europskog BDP-a, te samo nešto manje od europskog proračuna - Malmstroem je naglasila da odlučnost u borbi protiv korupcije ima također pozitivni učinak na ekonomiju i pomaže u vraćanju povjerenja na financijskim tržištima. 

Te brojke 'ukazuju da postoji potreba za čvrstom političkom odlukom u smislu borbe protiv te vrste kriminala', kaže Europska komisija. 

Stoga je ona poduzela prvi korak uvodeći novi mehanizam, antikorupcijsko izvješće, u kojem će se ocijeniti napori zemalja članica u borbi protiv korupcije i potaknuti veći politički angažman. 

'Naše antikorupcijsko izvješće može stvoriti političku volju za djelovanjem, dajući jasnu sliku antikorupcijskih napora i postignuća ali i ukazujući na nedostatke i osjetljiva mjesta u 27 zemalja članica', rekla je Malmstroem. 

Prvo izvješće trebalo bi biti objavljeno 2013., objavljivat će se svake dvije godine, i vjerojatno će biti strukturirano po temama - primjerice javne nabave u 27 članica. Procjene Komisije pokazuju da su sporazumi o javnim nabavama u EU-u u prosjeku koštali 20 do 25 posto više nego što bi trebalo zbog toga što su donositelji odluka uzimali mito.  

'Cilj nije rangirati članice, već će tamo biti informacije, tko što radi, tko najbolje radi i gdje su pukotine', pojasnila je. 

Ipak, poznato je da nekoliko članica EU-a spada među najmanje korumpirane na svijetu, pri čemu je Danska na prvom mjestu na popisu Transparency Internationala. 

Komisija neće predložiti kaznene mjere za članice koje zaostaju u naporima za suzbijanje korupcije, ali će sljedećih mjeseci predložiti zakon za poboljšanje propisa o konfiskaciji nezakonito stečene imovine i strategiju za unaprjeđenje istraga nezakonitog financiranja.  

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission fights corruption: a stronger commitment for greater results