naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska perspektiva Srbije nakon uhićenja Mladića

Čelnici Europske unije pozdravili su uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića od strane srpskih vlasti 26. svibnja. Uhićenje generala Mladića, poznatog kao 'krvnika Srebrenice', bio je glavni preduvjet za izdavanje statusa kandidata za ulazak u Uniju Republici Srbiji, navodi se u članku kojeg je objavio europski informativni portal EurActiv.

Vojska Republike Srpske i druge paravojne jedinice pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, pobile su približno 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u srpnju 1995. godine u Srebrenici, koja je tada pod UN-ovim protektoratom, proglašena 'zaštićenom zonom'. Pokolj se zbio unatoč prisutnosti 400 naoružanih nizozemskih 'mirovnjaka' u tom području.

Godine 2002. vlada Wim Koka prihvatila je djelomičnu odgovornost i podnijela ostavku zbog neregularnosti situacije u Srebrenici.

Mladića se pred Haaškim sudom tereti i optužuje kao odgovornog za srebrenički pokolj. Također ga se također optužuje za zločine počinjene tijekom opsade Sarajeva od 1992 do 1995 godine.

Od 46 optuženih za ratne zločine koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju tražio da se isporuče, Beograd je izručio sve osim Gorana Hadžića, koji je još uvijek na slobodi.

Hadžića se tereti sa nekoliko točaka optužnice (za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti) zbog njegove navodne umiješanosti u nasilno odvođenje i ubojstva tisuća hrvatskih civila iz Republike Hrvatske u razdoblju između 1991 i 1993. godine.

Mladićevo uhićenje prvi je objavio predsjednik Srbije Boris Tadić na tematski sazvanoj novinskoj konferenciji, na kojoj je bila prisutna i visoka predstavnica Catherine Ashton, koja je tih dana bila u službenom posjetu Beogradu. Srbija je i ranije bila upozorena da su uhićenja ratnih zločinaca Mladića i Hadžića 'conditio sine qua non' za ikakav dijalog sa članicama Europske unije.

'U ime Republike Srbije mogu najaviti da se  dogodilo uhićenje Ratka Mladića, te da je postupak izručenja u tijeku', najavio je Tadić, dodajući: 'Ovo uklanja jedno teško breme iz Srbije i zatvara stranice naše nesretne povijesti.'

Mladić je uhićen u selu Lazarevo, na sjeveroistoku Srbije u blizini grada Zrenjanina, oko 100 km udaljenog od Beograda, u blizini rumunjske granice.

Navodno je, kuća u kojoj se skrivao bila je u vlasništvu njegovog rođaka, te je bila pod prismotrom posljednja dva tjedna.

'Ovo je važan korak za Srbiju, ali i za međunarodnu pravdu' – u svojem je priopćenju izjavila, Catherine Ashton. 'Puna suradnja sa Haškim sudom ostaje bitan element za Srbiju na putu prema članstvu'- dodala je.

Povjerenik za proširenje Štefan Füle, nakon uhićenja sazvao je izvanrednu tiskovnu konferenciju, istaknuvši da su srpske vlasti dokazale svoju vjerodostojnost.

Prema mnogim izvještajima, zapadne vlade su sumnjale u odlučnost Srpske vlade oko uhićenja Mladića, kojeg njegovi sunarodnjaci još uvijek doživljavaju kao heroja.

Predsjednik Tadić posebno je pohvaljen, ne samo za pomoć oko uhićenja i izručenja Mladića pred Haaški sud, nego i za važnu ulogu u jačanju pomirenja i regionalne stabilnosti.

Füle je izrazio nadu da će Srbija dobiti status kandidata do kraja godine. Od zemlja koje su trenutno na putu za članstvo, Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Crna Gora dobile su status kandidata, dok su Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo kategorizirane kao 'potencijalni kandidati'.

Nizozemska i dalje oprezna

Na pitanje da li je Srbija danas bliže Europskoj uniji nego što je bila jučer (prije uhićenja op.a.), Füle je potvrdio, ustvrdivši kako je međutim, lista očekivanja i obaveza kraća za samo jedan bod.

Nizozemski premijer Mark Rutte također je komentirao uhićenje generala Mladića, rekavši kako je Srbija ispunila samo jedan važan preduvjet za ulazak u Uniju, no to nipošto ne može značiti brzo pristupanje.

Pitanje vremena?

Nizozemska ima poseban interes u procesuiranju srpskih ratnih zločinaca. Godine 2002., vlada Wim Koka prihvatila je djelomičnu odgovornost i podnijela ostavku zbog toga ranije spomenutih neregularnosti situacija u Srebrenici.

No, pod pritiskom svojih građana, nizozemska vlada je najviše skeptična u vezi daljnjeg proširenja Unije (op.a. istraživanja su pokazala najviše sumnje od svih zemalja članica).

Uhićenje generala Mladića svojevrsni je nastavak na uhićenje Radovana Karadžića od prije dvije godine, koji se dogodio netom prije nego će Unija donijeti važnu odluku u vezi sa srpskom molbom za ulazak članstvo.

'Tweeter' za čelnike

Mnogi čelnici Unije koriste Twitter (op.a. socijalna mreža na internetu) kao sredstvo komunikacije, i način da javno izraze svoje mišljenje. Tako se nakon vijesti o uhićenju, oglasilo par čelnika sa svojim komentarima.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, koji je sudjelovao na summitu G8 u Deauvilleu, objavio je na Tweeteru: 'Uhićenje Mladića pokazuje da je Srbija održala svoju riječ. Zbog toga treba vjerovati u njihovu odlučnost da se približe Europskoj uniji.'

Na istoj socijalnoj mreži, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji je bio obnašao dužnost visokog posrednika tijekom rata u Jugoslaviji, izrazio je zadovoljstvo i nadu u prosperitetnu Srbiju u budućnosti.

Čestitavši predsjedniku Tadiću na uhićenju Mladića, napisao je kako nikad nije sumnjao u njegovu odlučnost, ali i složenost ovog zadatka. Tamno poglavlje u povijesti Europe sada se može zatvoriti, a možemo se nadati mnogo svjetlijoj perspektivi za sve zemlje Zapadnog Balkana i približavanje svih zemalja ravnopravno europskoj zajednici, rekao je.

Bildt je također pokazao svoju spremnost da svjedoči na suđenju, i iskazao spremnost pomoći Međunarodnom sudu u procesuiranju ovog slučaja.

Glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen pozdravio vijest da je Ratko Mladić uhićen i njegovo trenutačno izručenje Haagu.

Čini se kako šesnaest godina od podizanja optužnice za genocid i druge ratne zločine, ovo uhićenje konačno nudi priliku za izvršenje pravde. 

Mišljenja čelnika

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek također je vijest dočekao sa velikim odobravanjem, čestitavši srpskim vlastima, rekavši kako je ovo vrlo bitno za stabilnost regije i novi poticaj Srbiji za nastavak procesa pristupanja Uniji. Ovo uhićenje mnogi vide kao uvjerljiv dokaz srpskih napora i potpune suradnje sa Haškim sudom.

Thorbjorn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe, misli kako će uhićenje i izručenje otvoriti put ka pomirenju u regiji, i pomoć svim zemljama Jugoistočne Europe da se usredotoče na svoju europsku budućnost. Stoga je ovo također dobra vijest za građane Srbije. 'U isto vrijeme, moje su misli danas uz sve žrtve Srebrenice' rekao je u zaključku.

Washington sa velikim odobravanjem dočekao Mladićevo uhićenje

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Ben Rhodes, rekao je kako SAD podržava brz transfer Mladića tribunalu u Haagu, dodavši da je ovo uhićenje pokazalo da će i u budućnosti svi takvi zločinci biti izvedeni pred lice pravde.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra da je to uhićenje 'povijesni dan za međunarodnu pravdu'. Također je pohvalio napore srpskog predsjednik i srpske vlade, označivši to kao važan korak u kolektivnoj borbi protiv nekažnjavanja ratnih zločina.

Poul Nyrup Rasmussen, predsjednik Stranke europskih socijalista, također je pohvalio suradnju Srbije sa Haškim sudom i rekao kako je to veliki korak koji je došao u povijesnom trenutku.

Iva Kornfein