naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila produljenje mađarskih potpora za stambene kredite

Europska komisija je u četvrtak 9. lipnja odobrila Mađarskoj produljenje na daljnjih šest mjeseci primjene mjera državnih potpora usmjerenih za pomoć kućanstvima koja su zbog gospodarske krize ostala bez mogućnosti otplate stambenih kredita.  

Sustav mjera potpore ugroženim kućanstvima prvi put je odobren 13. srpnja 2009. godine i od tada ga je Komisija nekoliko puta produljila. 

Europska komisija ima zadaću pratiti i odobravati državne potpore pri čemu mora paziti na opravdanosti tih potpora kako ne neki gospodarski subjekti ne bi dobili neopravdanu prednost pred konkurencijom. 

Mađarska je vlada donijela mjere koje jamče tzv. 'pozajmice za premošćivanje', kojima se može pokriti dio mjesečnih rata stambenih kredita u razdoblju do dvije godine. Tu pomoć mogu dobiti oni koji su nakon podizanja stambenog kredita ostali bez posla ili oni kojima su privremeno drastično smanjena primanja.  

Takve pozajmice omogućuju predah ugroženim kućanstvima i omogućuju restrukturiranje kreditnog zaduženja kako bi zadržali kupljeni stan ili kuću. 

Europska komisija je pri odobravanju ovakvog oblika državnih potpora istaknula da u sadašnjim vremenima 'treba pomoći ne samo bankama, nego izravno i kućanstvima u poteškoćama'. Država jamči za 80 posto pozajmica za premošćivanje. 

Većina stambenih kredita u Mađarskoj odobrena je u švicarskim francima, koji je dosegnuo rekordne vrijednosti, što dodatno otežava situaciju zaduženim ljudima. 

Hina