naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor zahvalila pregovaračima, građanima i braniteljima

Premijerka Jadranka Kosor zahvalila se u subotu 11. lipnja hrvatskim pregovaračima, građanima i braniteljima te dužnosnicima EU-a na završetku pristupnih pregovora i, rekavši da u Hrvatskoj više ništa nije kao prije, najavila nastavak reformi i pripremu pristupnog ugovora s Unijom.  

Predsjednica vlade sastala se u Banskim dvorima s voditeljima pregovaračkih skupina u subotu, dan nakon što je Europska komisija predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja, što otvara put da se Hrvatska pridruži Uniji 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum.  

'To su ljudi koji su predano i odgovorno radili kako bi Komisija rekla 'što se nas tiče, Hrvatska je svoj posao obavila', rekla je Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je bio i pregovarački tim koji je tehnički odradio gotovo šestogodišnje pregovore s EK-om. 

Zahvalila je na povjerenju građanima i braniteljima 'bez čije ljubavi prema Hrvatskoj danas ne bi bili na putu završetka pregovora', a na pomoći i potpori dužnosnicima EK-a - predsjedniku Joseu Manuelu Barossu, povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu, povjerenici za pravosuđe Vivian Reding te mađarskom predsjedništvu Unijom i premijeru Viktoru Orbanu. 

'S pouzdanjem čekam odluku Vijeća EU-a i krećemo u pripremu pristupnog ugovora', istaknula je Kosor, koja najtežim trenutkom u pregovorima smatra slovensku blokadu 2009. godine, riješenu dogovorom sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom na susretu u Trakošćanu prije dvije godine.

'Kada smo pokazali europsko ponašanje u rješavanju problema otvorili smo vrata nastavku pregovora', rekla je Kosor, nabrajajući i druge otežavajuće okolnosti na hrvatskom putu, poput zasićenja proširenjem u EU-u, probleme oko Lisabonskog ugovora i svjetsku ekonomsku krizu. 

Najvećim postignućima u pregovorima Kosor smatra činjenicu da će hrvatski biti 24. službeni jezik EU-a, zaštitu tradicionalnog načina ribolova i to što će u prvoj godini članstva hrvatski poljoprivrednici moći koristiti puni iznos potpora. 

Premijerka je istaknula da pregovor nisu bili laki, među ostalim i zbog toga što je Hrvatska u mnogočemu bila posebna. Tako je Zagreb prvi imao mjerila i za otvaranje i za zatvaranje pregovora, službeno 180, a stvarno više od 400.  

Hrvatska je prva je koja je pregovarala u 35 poglavlja, jedina koja je dosad imala pregovaračko poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava, te je nakon Grčke, koja je u Uniju ušla 1981. godine, prva zemlja koja u članstvo ulazi sama, a pregovore je otežavalo i teško naslijeđe rata.

Kosor je upozorila i na brojne 'kočničar' i 'skretničare' koji su vladi otežavali pregovarački proces. 'Bilo je puno onih koji su bili kočničari, koji su kočili kad smo vozili uzbrdo, i skretničara koji su nas pokušali skrenuti na krivi kolosijek', rekla je premijerka. 

Zahvalila je Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, koalicijskim partnerima i udrugama na čestitkama, a 'očekivanim' je komentirala to što se predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije oglasio u povodu vijesti iz Bruxellesa. 

Kosor na upit novinara nije željela komentirati najave predsjednika HSS-a i HDZ-ova koalicijskog partnera Josipa Frišćića da će na sljedeće parlamentarne izbore ta stranka izaći samostalno, dok je zahtjev bivšeg premijera Ive Sanadera za hitnim izručenjem Hrvatskoj samo prokomentirala riječima da je taj slučaj u rukama pravosuđa. 

Hina