naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski proizvođači automobila smatraju se oštećenima u trgovini

Europska industrija motornih vozila traži od vlada izvaneuropskih zemalja da smanje pomoć svojim automobilskim proizvođačima dok od vlada u Europi istodobno zahtijeva veću potporu, pišu europski mediji.  

Čelnici europskih proizvođača automobila složili su se na nedavnom sastanku u Londonu da europske vlade moraju poduprijeti njihova nastojanja da smanje emisije štetnih plinova iz vozila, prenosi BBC. 

Vlade izvaneuropskih zemalja trebale bi pak ukinuti carine i ostale prepreke u trgovini, smatraju oni. 

Naizgled proturječna stajališta iznesena na sastanku uprave Udruge europskih proizvođača vozila ACEA zapravo i nisu toliko neobična kakvima se čine na prvi pogled, ističe BBC. 

Potpora koju proizvođači automobila žele od vlastitih vlada odnosi se na pitanja poput financiranja nacionalnih infrastruktura za punjenje električnih automobila.  

Također traže kratkoročnu pomoć u istraživanju i razvoju električnih automobila i drugih novih tehnologija. 

'Mi u industriji moramo preuzeti inicijativu', naglasio je izvršni direktor Daimlera i predsjednik ACEA-e Dieter Zetsche. 

Podsjetio je da će europski proizvođači automobila uložiti milijarde eura u ekološki prihvatljive tehnologije, pri čemu će samo u Njemačkoj industrija uložiti oko 16 milijardi eura. 'U narednih pet godina nećemo osigurati povrat tih investicija', dodao je. 

Čelnici europskih proizvođača tvrde istodobno da bi se uvozne carine i druge prepreke u trgovini, posebice u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim velikim tržištima u nastajanju, trebale smanjiti. 

Tako primjerice Indija godišnje u Europu izvozi 250 tisuća automobila a uvozi ih iz Europe samo pet tisuća, naglasio je izvršni direktor britanske motorne grupe SMMT Paul Everitt. Dodao je da bi Japan također trebao uložiti veće napore u otvaranje svog tržišta. 

'Naša je vizija izrada nacrta, razvoj i proizvodnja vozila visoke kvalitete koja ćemo potom izvoziti širom svijeta. To je teško ostvarivo ako ne dobijemo pristup tim tržištima', podsjeća on. 

U ACEA-i ukazuju na važnu ulogu automobilske industrije za gospodarsko zdravlje Europe, pozivajući vlade članica EU-a da ju tretiraju kao stratešku gospodarsku granu. 

'U Europi je osam milijuna radnih mjesta povezano s automobilskom industrijom, od čega 700 tisuća njih u Velikoj Britaniji', podsjeća Zetsche. 

Hina