naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU priželjkuje reciprocitet u pristupu tržištima javne nabave

Europska komisija mogla bi poduzećima otežati pristup europskim tržištima javne nabave ako njihove matične zemlje ne jamče identičan pristup europskim poduzećima, prenose mediji upozorenje europskih dužnosnika.  

U Bruxellesu razmišljaju o uvođenju načela reciprociteta u procesu pripreme europske regulative o pristupu tržištima javne nabave u Europskoj uniji, koja će vjerojatno biti predstavljena javnosti u drugoj polovini godine, piše The Financial Times. 

Otvarajući prošli tjedan konzultacije u sklopu pripreme regulative, Komisija je naglasila da nastoji procijeniti 'utjecaj na gospodarstvo i politiku čitavog niza opcija'. 

Te se opcije kreću u rasponu od očuvanja statusa quo do usvajanja precizno sročenih mjera u slučajevima u kojima pregovori o daljnjem pristupu tržištu nisu mogući odnosno u kojima treće zemlje primjenjuju diskriminatorna ograničenja prema europskim poduzećima. 

Dužnosnici upozoravaju da cilj nove regulative nije protekcionizam ali ističu da EU želi izgraditi veći utjecaj u pregovorima s partnerima o pristupu tržištu javne nabave. 

Tržište javne nabave u EU veliki je poslovni segment čija je vrijednost procijenjena na oko 1.800 milijardi eura. 

U Bruxellesu se žale da europska poduzeća ne mogu uvijek dobiti ravnopravan ili lagan pristup tržištima izvan EU-a iako su europska tržišta javne nabave otvorena za inozemnu konkurenciju. To posebno vrijedi za pojedina gospodarstva u nastajanju koja nisu obuhvaćena odgovarajućim sporazumom Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 

Europski dužnosnici žale se također da su neke zemlje izvan EU-a počele uvoditi veća ograničenja na tržištima javne nabave. Pritom ukazuju ponajprije na probleme na koje europska poduzeća nailaze u natječajima za javnu nabavu u prometnom sektoru u zemljama poput Japana i SAD-a. 

Konzultacije o novoj europskoj regulativi bit će otvorne do 2. kolovoza. 

Hina