naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži zelenu prijestolnicu za 2014.

Europska komisija započela je u utorak 14. lipnja potragu za gradom koji će naslijediti prestižnu titulu zelene prijestolnice za 2014., nakon što su taj naslov od 2010. do 2013. nosili Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz i Nantes, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Svi gradovi širom Europe s više od 200.000 stanovnika mogu se natjecati za titulu. Natječaj je otvoren zemljama članicama EU-a, zemljama kandidatima - Hrvatskoj, Turskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Islandu, te zemljama Europskog ekonomskog prostora - Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu. Ako u nekoj od tih zemalja nema grada s više od 200.000 stanovnika, tada se najveći grad može natjecati. 

Nagrada Europska zelena prijestolnica priznaje i nagrađuje gradove koji prednjače u zelenom urbanom razvoju i koji mogu biti inspiracija drugima. 

Namjena nagrade je pomoći europskim gradovima da postanu privlačnija i zdravija mjesta za život, kaže Komisija. 

Gradovi će se ocjenjivati na temelju 12 indikatora, među kojima je lokalni doprinos borbi protiv klimatskih promjena, zelene urbane površine, buka, upravljanje otpadom, priroda i bioraznolikost, zrak, voda, tretman otpadnih voda, ekoinovacije, održivo zapošljavanje, ekološko upravljanje lokalnih vlasti i energetske učinkovitosti. 

Gradovi se mogu prijaviti na stranici www.europeangreencapital.eu. Rok za aplikacije za 2014. je 14. listopada, a pobjednik će biti proglašen u lipnju 2012.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission launches search for European Green Capital 2014