naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehn uvjeren u dogovor o pomoći Grčkoj

Povjerenik Europske unije za gospodarsku politiku Olli Rehn kazao je u utorak 14. lipnja da je uvjeren da će Europska unija prevladati razlike u stajalištima o novom paketu pomoći Grčkoj i prihvatiti temeljna načela spornog njemačkog prijedloga.  

'Pokušavamo postići dogovor o rješenju i uvjeren sam da će nam to poći za rukom do kraja lipnja' kada se održava samit Europske unije, izjavio je Rehn za muenchenski dnevni list Sueddeutsche Zeitung. 

'Njemačka je najveće gospodarstvo, što znači da, naravno, u odlučujućoj mjeri utječe na europske odluke. Neki Europljani slažu se s njemačkim stajalištima, neki ne. No, nismo daleko od dogovora o rješenju kao što neki misle.' 

'Pripremamo sporazum na temelju 'bečke inicijative' po kojem bi banke produljile rok dospijeća grčkih obveznica, i to na dobrovoljnoj osnovi', pojasnio je. 

'Spremni smo razmotriti rješenje utemeljeno na dobrovoljnom produljenju roka dospijeća obveznica, što ni u kom slučaju neće rezultirati objavom o nesposobnosti servisiranja dugova', kazao je Rehn u razgovoru za njemački list. 

Njemački prijedlog o planu pomoći koji bi uključivao produljenje roka dospijeća grčkih obveznica izazvao je žestoke kritike. Tako između ostalih Europska središnja banka (ECB) tvrdi da se taj plan u osnovi svodi na krajnje štetnu objavu insolventnosti. 

ECB se uz potporu Francuske i još nekih zemalja založio za takozvano reprogramiranje duga, u okviru kojeg bi banke dobrovoljno kupovale nove obveznice s duljim rokovima doscpijeća od onih postojećih kao zamjenu za one s rokovima dospijeća u narednih nekoliko godina. 

Stručnjaci Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorili su da će nova tranša kredita Grčkoj u vrijednosti 12 milijardi eura biti isplaćena u srpnju samo ako na samitu EU-a bude dogovoren novi program pomoći.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Eurozone bids to unlock Greece bailout No 2