naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island u lipnju počinje pregovore s EU

Island bi na tehničkoj razini trebao početi pristupne pregovore s Europskom unijom krajem lipnja, kazali su europski diplomati, čime će otpočeti proces koji bi mogao trajati nekoliko godina a najviše će se prepreka vjerojatno pojaviti oko pitanja ribarstva i povrata islandskog duga.  

Prva faza pregovora trebala bi proći bez problema, ocjenjuju europski diplomati, jer za razliku od drugih zemalja sa zapadnog Balkana koje se žele priključiti Europskoj uniji, Island dolazi za pregovarački stol vrlo dobro pripremljen u mnogi područjima, zahvaljujući prije svega članstvu u Europskom gospodarskom prostoru. 

Island bi 27. lipnja trebao otvoriti četiri poglavlja pregovora a odmah zatvoriti dva, Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kulturu. 

'To je zapravo senzacionalni početak, budući da nećemo samo otvoriti već i zatvoriti neka poglavlja istoga dana', rekao je Gergely Polner, glasnogovornik mađarske vlade, zemlje koja do kraja šestog mjeseca predsjeda Europskom unijom. 

Međutim, kasnije tijekom procesa pregovora Island bi se mogao suočiti s problemima kada se bude radilo o tradicionalnom lovu na kitove ili podjeli kontrole nad lukrativnom ribarskom industrijom.  

Nesuglasice oko ribarskih kvota između Europske unije i Islanda eskalirale su prošlih mjeseci, a Bruxelles je u siječnju odlučio blokirati islandskim ribarskim brodovima koji love skuše iskrcavanje u europskih lukama. 

Island je velika ribarska sila u Atlantiku i desetljećima se nije želio priključiti Europskoj uniji. Svoj je zahtjev predao tek 2009. u jeku ekonomske i financijske globalne krize koja je dovela i do kolapsa islandskog bankarskog sustava. 

Nizozemska je zaprijetila da će blokirati islandske pregovore ako se ne riješi pitanje isplate duga. Island bi trebao vratiti 3,9 milijarda eura Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje su obeštetile svoje štediše koji su imali uloge u propaloj islandskoj banci Icesave. Islanđani su potom na referendumu odbacili povrat duga.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Iceland kick-starts EU accession talks