naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima s EU-om

Island, koji je pristupne pregovore s Europskom unijom započeo u srpnju prošle godine, u ponedjeljak 27. lipnja je na pristupnoj konferenciji otvorio pregovore u prva četiri poglavlja, od kojih su dva odmah zatvorena.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Island je otvorio pregovore u poglavljima Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Informacijsko društvo i mediji i Javne nabave. Istodobno su pregovori zatvoreni u dva poglavlja Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Riječ je o najlakšim poglavljima koja sve zemlje kandidatkinje otvaraju i zatvaraju isti dan. 

Tijekom proteklih godinu dana obavljen je postupak screeninga, usporedbe usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Screening je pokazao da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena.  

To uvelike olakšava pregovore s tom zemljom, koja ima dugu demokratsku tradiciju, koja je članica Europskog ekonomskog prostora i Schengenskog prostora. 

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandskog gospodarstva. Europska unija na području ribarstva ima zajedničku politiku i Island, kao ribarska velesila ne želi to prepustiti Bruxellesu. Druga moguća poteškoća u islandskim pregovorima je slaba potpora građana za članstvo u Europskoj uniji. 

Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvih pregovora i ujedno čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora. 'Island je prva zemlja koja je priznala neovisnost Hrvatske i želim čestitati Hrvatima na povijesnoj odluci Europskog vijeća o završetku pregovora', rekao je Skarphedinsson. 

On je istaknuo kako očekuje da će Island polovicu preostalih poglavlja otvoriti u drugoj polovici ove godine pod poljskim predsjedanjem, a preostala tijekom danskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine. Na pitanje je li realno da Island postane članica EU-a za dvije godine, šef islandske diplomacije je odgovorio niječno.

'To je apsolutno nemoguće', rekao je Skarphedinsson, dodajući da će o ribarstvu trebati dugo pregovarati i Island ne želi zatvoriti pregovore u tom poglavlju prije nego se njegovi građani izjasne o tom pitanju, što uzima puno vremena.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Iceland opens EU membership talks