naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Danska najskuplja, Bugarska najeftinija u EU; u Hrvatskoj skuplja odjeća i potrošačka elektronika

Cijene potrošačkih roba i usluga prošle su godine uvelike varirale među zemljama članicama Europske unije, s tim da je daleko najskuplja bila Danska, najeftinija Bugarska, dok je Hrvatska 26 posto ispod europskog prosjeka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

Najvišu razinu cijena bilježila je u 2010. Danska, sa 43 posto višim cijenama potrošačkih roba i usluga u odnosu na prosjek EU-a. Po skupoći ju slijedi njezina skandinavska susjeda, Finska, sa cijenama za 23 posto višima u odnosu na europski prosjek, stoji u izvješću Eurostata o potrošačkim cijenama, objavljenom u utorak.

Na drugom kraju ljestvice nalazi se Bugarska s najnižim cijenama potrošačkih roba i usluga u prošloj godini, u visini 51 posto prosjeka Unije. Sljedeća po jeftinoći je Rumunjska, gdje su cijene lani dosegle 59 posto prosjeka.

U Hrvatskoj cijene potrošačkih roba i usluga bile su lani za 26 posto niže u usporedbi s prosjekom u EU.

Pritom su cijene odjeće i potrošačke elektronike u Hrvatskoj bile više od europskog prosjeka za četiri posto, dok su sredstva za osobni prijevoz, koja uključuju motorna vozila, motocikle i bicikle, gotovo u razini prosjeka, ili tri posto jeftinija.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića niže su osam posto od europskog prosjeka, a jeftinije su i restoranske i hotelske usluge, za devet posto. Još su niže cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, koje su 18 posto ispod prosjeka EU.

Po razini potrošačkih cijena Hrvatska tako ulazi u skupinu zemalja s cijenama nižim od europskog prosjeka u rasponu od 20 do 30 posto. U njoj se još nalaze Malta, jeftinija za 21 posto u odnosu na prosjek Unije, Estonija, za 25 posto, te Češka i Slovačka, koje su jeftinije za 28 odnosno 29 posto.

Među zemljama koje streme članstvu u EU, gotovo istu razinu cijena kao Hrvatska zabilježila je Turska, s 27 posto nižim cijenama od prosjeka. Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija za 56 posto je jeftinija od prosjeka a Crna Gora za gotovo 40 posto.

U susjednim zemljama u regiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, cijene potrošačkih roba i usluga niže su za 43 i 48 posto, pokazuju podaci Eurostata za prošlu godinu.

U skupini zemalja članica s cijenama višim od prosjeka u EU u rasponu od 10 do 20 posto nalaze se Luksemburg i Švedska, na samoj gornjoj granici toga raspona, a slijede Irska s 18 posto skupljim robama i uslugama, te Belgija i Francuska, gdje su cijene više za 12 posto od prosjeka u 27-članom EU.

Među zemljama s oko pet posto višim cijenama od prosjeka Unije nalaze se Austrija, Nizozemska, Njemačka i Italija. U samoj razini prosjeka Unije nalazi se jedino Velika Britanija.

Tek nešto niže od prosjeka u EU su cijene roba i usluga u Španjolskoj i Grčkoj, za tri odnosno četiri posto. Za 10 do 20 posto niže cijene od prosjeka lani su zabilježili Cipar, Portugal i Slovenija. Cipar i Portugal bili su jeftiniji za nešto više od 10 posto a Slovenija za 16 posto.

Latvija, Mađarska, Litva i Poljska pripadaju skupini zemalja koje su od prosjeka jeftinije za 30 do 40 posto, stoji u izvješću Eurostata.

Zemlje koje nisu članice EU-a, poput Norveške i Švicarske, po skupoći se nalaze uz sam bok Danskoj, sa čak 47 odnosno 48 posto višim cijenama u odnosu na prosjek EU-a, objavio je Eurostat.

Hina