naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EK predlaže europski PDV, nove poreze i reformu sustava rabata

Europska komisija predložila je uvođenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na razini Europske unije, oporezivanje financijskih transakcija, te radikalne izmjene sustava rabata, uključujući i britanski, u sklopu sveobuhvatne reforme proračuna EU-a.  

Predsjednik EK-a José Manuel Barroso izjavio je u srijedu 29. lipnja da EU treba inovativan proračun u novom proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. u kojem će svaki euro biti utrošen u skladu sa zacrtanim ciljem. 

Predstavljajući plan koji bi Komisiji omogućio da se financira iz vlastitih sredstava i time više ne bude uglavnom ovisna o uplatama zemalja članica, Barroso je istaknuo da će idući sedmogodišnji proračun doseći ukupno 1.025 milijardi eura na strani planiranih rashoda. 

Udio sredstava koje bi EU prikupio novim mjerama mogao bi doseći gotovo polovinu proračunskih prihoda EU-a, s tim da bi se udio doprinosa zemalja članica u prihodima smanjio sa postojećih 76 posto na oko trećinu. 

Komisija je također predložila uvođenje takozvanog 'Tobinovog' poreza na financijske transakcije u Europi. Takav prijedlog vrlo će vjerojatno naići na oštro negodovanje Britanije, Francuske i Njemačke, koje zagovaraju uvođenje sličnog poreza na globalnoj razini jer bi u tom slučaju ta obveza vrijedila za sve zemlje podjednako. 

U planu Bruxellesa također je i uvođenje PDV-a na razini EU-a od 2014. 

Novi PDV uveo bi se tako u svim zemljama EU, uz fiksnu stopu po kojoj bi ga ubirale vlade članica i potom izravno prebacivale EU-u tijekom novog sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja, od 2014. do 2020. 

EK isto tako zagovara i radikalni preustroj rabata u EU, sustava povrata novca iz proračuna svake godine pojedinim zemljama članicama, uključujući posebno visoke rabate za vladu u Londonu, koje je davnih dana Velikoj Britaniji isposlovala tadašnja premijerka Margaret Thatcher. 

Reforma rabata, koji su prvotno zamišljeni kao nadoknada onim zemljama članicama čiji se doprinos smatra prekomjernim, također će se odnositi na Njemačku, Nizozemsku, Austriju i Švedsku. 

Velika Britanija već je kritizirala prijedloge u vezi proračuna, ocijenivši ih nerealnima i prekomjernima. 

'Prijedlog EK je apsolutno nerealan. Proračun je prevelik, a ne ograničen kako tvrde, te nije u skladu s teškim odlukama koje donose zemlje širom Europe', kazao je glasnogovornik britanske vlade.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Brussels urges EU VAT, new 'rebates' in big budget overhaul