naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vlada rekla da nije zatajila pregovaračke dokumente

Visoki vladini dužnosnici u utorak 5. srpnja su ponovno zanijekali da je hrvatska vlada zatajila neke pregovaračke dokumente i ustvrdili da je na internetu objavljeno sve što je vlada usvajala tijekom šestogodišnjih pristupnih pregovora, dok se za dokumente EU-a treba obratiti Bruxellesu.  

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak reagirali su na konferenciji za novinare na, kao što su rekli, uporne teze nekih medija i aktera na političkoj sceni da je vlada nešto zatajila. 

'Nema nikakvih tajni, nikakvih manipulacija, nikakvih dvojbi da je vlada samo petnaest sati nakon završetka zadnje međuvladine konferencije stavila na internetske stranice cijelu pregovaračku dokumentaciju', rekao je Plenković. 

'Ne postoje nikakvi dokumenti koji vlada posjeduje, a iz ovih ili onih razloga ih ne želi objaviti', ustvrdio je državni tajnik. 

Drobnjak je također istaknuo da su na internetu objavljeni svi dokumenti - hrvatska pregovaračka stajališta koja su konsenzusom usvojena na Nacionalnom odboru, dodaci na njih kao i izvješća o ispunjavanju obveza. 

'EU je imala zajednička pregovaračka stajališta, ali te dokumente ne možemo objaviti. Hoće li i kada oni postati javni, to pitanje treba uputiti Bruxellesu', rekao je Drobnjak. 

Drobnjak i Plenković izvijestili su o tijeku izrade pristupnog ugovora s EU-om i najavili da će se idućega tjedna u Bruxellesu sastati hrvatski i europski stručnjaci kako bi dogovorili dinamiku rada na tom dokumentu. 

Plenković je rekao da bi rezultati rada na ugovoru trebali biti poznati početkom jeseni, nakon čega slijedi procedura unutar EU-a i donošenje odluke o njegovu potpisivanju do kraja godine. 

Drobnjak pritom ne očekuje nikakve veće probleme, ali ističe da se radi o složenom poslu jer treba paziti na svaku tehničku i jezičnu pojedinost. 

Govoreći o informacijskoj kampanji o EU-u, Plenković je istaknuo da je natječaj bio transparentan i javan. Na njega je pristiglo 67 radova za vizualni identitet i 130 slogana, a u žiriju su bili predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatskog društva dizajnera, Arhitektonskog fakulteta i jedne agencije. 

'Izborom slogana 'Tu pripadamo' željeli smo naglasiti da prije svega pripadamo domovini, kao i u EU', rekao je Plenković dodajući da novi slogan i vizualni identitet kampanje nadopunjuju druge aktivnosti, kao što su televizijski i radijski spotovi te publicirani materijali. 

Hina