naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP protiv promjena Schengena koje bi ograničavale slobodu kretanja

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u četvrtak 7. srpnja na plenarnoj sjednici u Stasbourgu rezoluciju u kojoj se protive zahtjevu čelnika zemalja članica da se u schengenski sporazum uvede zaštitna klauzula koja bi pod određenim okolnostima dopuštala privremeno uvođenja graničnih kontrola unutar schengenskog prostora.  

U rezoluciji izglasanoj velikom većinom glasova, Europski parlament izražava 'čvrsto protivljenje bilo kakvom novom schengenskom mehanizmu koji za cilj nema povećanje slobode kretanja i jačanje europskog upravljanja schengenskim prostorom'. 

Prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, koji se smatra jednim od najvećih postignuća u europskim integracijama, našao se pod velikim pritiskom nekih zemalja članica koje kao odgovor na veliki priljev migranata iz sjeverne Afrike traže uvođenje kontrola na svojim granicama.  

Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada, zatražilo je na svom summitu 24. lipnja od Europske komisije da u rujnu pripremi prijedlog o uvođenju zaštitne klauzule u schengenski sporazum koja bi omogućila privremeno uvođenje graničnih kontrola.Europski parlamentarci ističu da priljev migranata ne može biti opravdanje za ograničavanje slobode kretanja. 

Zastupnici Europskog parlamenta u svojoj rezoluciji ističu da i sadašnje odredbe schengenskog sporazuma dopuštaju mogućnost privremena uvođenja unutarnjih graničnih kontrola 'samo kada postoji ozbiljna prijetnja javnom redu i sigurnosti'. 

Zemlje članice do sada su privremeno uvodile granične kontrole tijekom velikih političkih ili sportskih skupova, poput svjetskog nogometnog prvenstva. Prema sadašnjim pravilima, države članice mogu potpuno samostalno u takvim prigodama donijeti odluku o privremenom uvođenju graničnih kontrola pri čemu su jedino dužne o tome obavijestiti Europsku komisiju i ostale zemlje članice. 

Europski zastupnici sada traže da se to promijeni i da se takve odluke donose isključivo na europskoj razini.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: Parliament against reintroduction of border controls