naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rumunjska i Bugarska traže potpun pristup europskom tržištu rada

Vlade Bugarske i Rumunjske zatražile su od Europske komisije da im pomogne u nastojanjima da u potpunosti otvore tržišta rada u Europskoj uniji za svoje državljane od 2012., objavila je bugarska internetska stranica Mediapool.  

Od siječnja 2014., sedam godina nakon pristupa dvije zemlje EU, njihovi će se radnici moći zaposliti u svim članicama Unije. 

Trenutno se mogu zaposliti u 15 zemalja članica, Danskoj, Estoniji, Cipru, Latviji, Litvi, Poljskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Češkoj. 

Ograničenja su još na snazi u 10 zemalja članica, i to Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Malti, gdje se obično zahtijeva da građani Bugarske i Rumunjske imaju radnu dozvolu. 

U zajedničkom su pismu bugarski ministar rada Totiu Mladenov i njegov rumunjski kolega Sebastian Lazaroiu zatražili od europskog povjerenika za zapošljavanje, socijalnu politiku i inkluziju Lászla Andora da osigura da se sva ograničenja prava njihovih državljana na rad u drugim zemljama EU-a ukinu do 2012. 

Prema ugovorima o pristupanju Bugarske i Rumunjske, zemlje EU imaju pravo ograničavati pristup svojim tržištima rada najkasnije sedam godina nakon njihova pristupa Uniji, što znači da će se sva ograničenja ukinuti 1. siječnja 2014.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Romania, Bulgaria demand full access to EU's labour market