naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU planira održivo ribarenje do 2015.

Europska komisija predložit će ovaj tjedan planove za očuvanje ribljih vrsta koje su izložene prekomjernom izlovu kako bi do 2015. ostvarila cilj održivog ribarenja.  

Plan je sastavni dio prijedloga reforme europske ribarske politike, koji obuhvaća i subvencije za ribarski sektor u iznosu od 615 milijuna eura godišnje. Komisija bi trebala usvojiti prijedlog 13. srpnja. 

EU ima treći po veličini ribarski sektor u svijetu, nakon Kine i Perua, i 2007. izlovio je ukupno 6,4 milijuna tona ribe u vrijednosti 8,2 milijarde eura. To je ujedno posljednja godina za koju Eurostat raspolaže odgovarajućim podacima. 

Za sve oskudniji riblji fond konkurira više od 80 tisuća ribarica, što nužno dovodi do sukoba oko ribolovnih kvota među vodećim ribarskim zemljama, poput Španjolske, Danske, Francuske i Velike Britanije. 

Komisija je upozorila da se tri četvrtine ribljeg fonda trenutno prekomjerno izlovljava na neodrživoj razini, te da 30 do 40 posto ribarske flote EU ne zarađuje dovoljno da dugoročno ostane u tom poslu. 

Smanjenje ribarskih kvota u razdoblju od nekoliko godina omogućilo bi oporavak ribljeg fonda do razine koja bi ribarima omogućila da povećaju ulov i zaradu, ne ugrožavajući istodobno resurse u dugoročnoj perspektivi, tumače u Bruxellesu. 

Stoga će Komisija predožiti da se dokonča redovno godišnje natezanje zemalja oko ribarskih kvota i da vlade umjesto toga dogovore višegodišnje planove kojima bi se utanačile kvote za jednu ili više vrsta riba na razdoblje od nekoliko godina i spriječio prekomjerni izlov.

'Cilj je da se dokonča prekomjerni izlov u Europi i da ribarimo samo onoliko koliko nam to more dopušta', kazao je za Reuters jedan dužnosnik EK. 

Predložio bi se i sustav 'prenosivih dozvola za ribarenje' za veće ribarice, koji bi ribarima omogućio trgovinu kvotama i time smanjenje ukupne ribarske flote. 

Hina