naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU sazvao hitan sastanak; kriza pred talijanskim vratima

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je u ponedjeljak 11. srpnja ujutro hitan sastanak najviših dužnosnika koji se bave dužničkom krizom eurozone, odražavajući zabrinutost da bi se kriza mogla proširiti na Italiju, treće po veličini gospodarstvo u regiji.  

Na sastanku će sudjelovati predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, predsjednik vijeća ministara financija regije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku, kazala su tri službena izvora za Reuters. 

Van Rompuyev glasnogovornik Dirk De Backer rekao je da je 'to koordinacija, a ne krizni sastanak'. Dodao je da Italija neće biti na dnevnom redu i nije želio reći o čemu će raspravljati. 

Pritom su dva službena izvora za Reuters kazala da će se raspravljati upravo o situaciji u Italiji. Razgovori su organizirani nakon vala rasprodaja talijanske imovine u petak, što je potpirilo bojazni da bi Italija, koja ima najviši udio duga u BDP-u u eurozoni nakon Grčke, mogla biti sljedeća na udaru krize. Raspravljat će se i o drugom paketu pomoći za Grčku, rekao je izvor. 

Razlika u prinosima na talijanske 10-godišnje državne obveznice i na referentne njemačke dosegnula je u petak najvišu vrijednost od uvođenja eura za oko 2,45 postotnih bodova, te su prinosi na talijanske obveznice iznosili 5,28 posto. Time su se približili razini od 5,5 do 5,7 posto, za koju neki bankari smatraju da bi mogla podvrgnuti pritisku talijanske financije. 

Dionice najveće talijanske banke UniCredit pale su u petak za 7,9 posto, dijelom zbog zabrinutosti u vezi s rezultatima provjere otpornosti europskih banaka na moguće krize, koji će biti objavljeni 15. srpnja. Vodeći talijanski burzovni indeks potonuo je 3,5 posto. 

Tržišni pritisak dijelom je generirao talijanski visoki državni dug i tromo gospodarstvo, ali i bojazni da premijer Silvio Berlusconi možda pokušava potkopati ili čak iznuditi ostavku ministra financija Giulia Tremontija, koji se zalagao za veliko smanjenje potrošnje radi kontrole proračunskog deficita. 'Vrlo smo zabrinuti zbog Italije', kazao je viši dužnosnik iz ECB-a.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Top eurozone officials meet amid alarm on Italy