naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barnier predlaže zabranu ocjenjivanja boniteta zemalja koje dobivaju pomoć

Europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier najavio je u ponedjeljak 11. srpnja da će predložiti da se agencijama zabrani ocjenjivanje boniteta zemalja kojima je odobrena međunarodna financijska pomoć.  

'Namjeravam zatražiti od poljskog predsjedništva da to pitanje stavi na dnevni red jednog od predstojećih sastanaka ministara financija zemalja članica EU-a. Naravno, prije toga treba proučiti koliko su takvi koraci provedivi', rekao je Barnier u govoru na jednom sastanku u Parizu, čiji je transkript objavio njegov ured u Bruxellesu. 

'Moramo biti zahtjevniji kada je riječ o tome kako bonitetne agencije ocjenjuju sposobnost država da vraćaju dugove. Njihove ocjene igraju ključnu ulogu ne samo za zemlje koje su predmet njihovih procjena, nego i za sve naše članice: smanjivanje rejtinga ima neposredni učinak jer se povećavaju troškovi posuđivanja, države postaju slabije, te postoji rizik da se to prenese i na susjedna gospodarstva', rekao je Barnier. 

Barnier pritom ističe da ne treba svu krivicu za dužničku krizu u euro zoni svaljivati na bonitetne agencije. 

'Nije nam cilj razbiti termometar; neke zemlje članice doista imaju stvarnih problema. Ali, ne može se ne uzeti obzir činjenica da su te zemlje članice EU-a, koje mogu računati na solidarnost ostalih članica i da im je odobren paket međunarodne pomoći', rekao je Barnier. 

Nedavna odluka agencije Moody's da rejting portugalskih obveznica sreže na bezvrijedan status naišla je na velike kritike unutar Europske unije, jer je Portugalu odobrena pomoć iz fondova EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda. 

Na meti kritike posebno su se našle tri anglo-saskonske agencije, Standard & Poor's, Moody's i Fitch, za koje se kaže da 'vedre i oblače' na financijskim tržištima. 

'U ovim uvjetima treba postaviti pitanje može li se dopustiti ocjenjivanje obveznica država kojima je odobrena međunarodna pomoć', rekao je Barnier. 

Napomenuo je da se razmatra mogućnost uvođenja dodatnih zahtjeva tim agencijama, koje bi tako morale unaprijed obavijestiti državu čije obveznice ocjenjuje kako bi mogla provjeriti točnost podataka na kojima se temelji odluka o snižavanju rejtinga. Osim toga, u planu je i pooštravanje konkurencije kako bi se razbio monopol triju agencija i mogućnost podnošenja tužbe protiv agencija ako ne budu poštovale pravila koja su na snazi.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Michel BARNIER Member of the European Commission responsible for Internal Market and Services The new European Securities and Markets Authority: helping enhance the resilience of financial markets European Securities and Markets Authority Paris, 11 July 2011