naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Euro zona odlučna spriječiti širenje krize

Ministri financija zemalja članica euro zone izrazili su u ponedjeljak 11. srpnja navečer spremnost da povećaju kapacitete i fleksibilnost privremenog kriznog fonda kako bi se izbjeglo širenje dužničke krize, izjavio je predsjednik euro skupine Jean Claude Juncker.  

'Ministri su izrazili spremnost da prihvate daljnje mjere koje će poboljšati sustavne kapacitite euro zone radi sprječavanja rizika širenja krize, uključujući jačanje fleksibilnosti i opsega Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), produljenjem roka naplate zajmova i smanjenjem kamata. Te mjere bit će predstavljene ministrima uskoro', rekao je Juncker na konferenciji za novinare, pročitavši izjavu koju su prihvatili ministri financija euro zone nakon maratonskog sastanka. 

Sadašnji stvarni zajmodavni kapacitet EFSF-a iznosi 400 milijardi eura. 

Povjerenik Europske komisije za ekonomske i moneterna poslove Olli Rehn izjavio je da duljina sastanka, koji je počeo u 15 sati, a završio pola sata prije ponoći, govori o tome da su ministri financija doista zabrinuti razvojem stanja na financijskim tržištima. 

Sastanak je održan u ozračju straha da se dužnička kriza u Grčkoj ne proširi na Italiju i Španjolsku.  

Ministri su u svojoj izjavi izrazili 'apsolutnu odlučnost da sačuvaju financijsku stabilnosti u euro zoni'.(Hina)

 

Više o tome: