naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kosovo i Srbija potpisali prvi sporazum nakon neovisnosti

Po prvi put od proglašenja  kosovske neovisnosti i odcjepljenja od Srbije, 2. srpnja potpisan je prvi sporazum između Beograda i Prištine čiji cilj je olakšati svakodnevni život građana s obje strane granice, kaže se u članku kojeg donosi europski informativni portal EurActiv.

Devet godina nakon završetka rata između srbijanskih snaga sigurnosti i albanskih gerilaca (1999.) Kosovo se 2008. godine odcijepilo od Srbije. U narednim godinama, Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom i paskom mirovnih snaga NATO-a.

Nakon proglašenja svoje neovisnosti 17. veljače 2008., Republika Kosovo sa svojih 2 milijuna stanovnika – od čega je 90 posto populacije albansko stanovništvo – Kosovo je moralo raditi na izgradnji države, uključujući i uspostavu ustava, vojske, himne, zastave, putovnica, osobnih iskaznica i obavještajnih agencija.

Većina zemalja Europske unije – osim Španjolske, Grčke, Rumunjske, Cipra i Slovačke – u kratkom su vremenu prepoznale i priznale neovisnost Kosova. Od svih članica zemalja UN-a, do sada je 76 država priznalo kosovsku neovisnost.

Tek u rujnu 2010. godine, Republika Srbija je po prvi puta pristala prihvatiti dugotrajne prijedloge i nastojanja Europske unije za održavanjem bilateralnih sastanaka sa čelnicima Kosova.

Uz posredovanje Visoke povjerenice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, pregovarački timovi obje zemlje postigli su niz dogovora po pitanjima vezanim uz poboljšanje odnosa između te dvije države.

Sporazumi koji su potpisani tijekom sastanka odnose se na državni registar, slobodu kretanja i priznavanje školskih i sveučilišnih diploma. Pregovaralo se i o pitanjima kao što su telekomunikacije, zemljišne knjige, carinski pečati i energija – međutim, sporazumi u tim područjima još nisu gotovi i potpisani.

Tijekom sastanaka u Bruxellesu sporazume su potpisali Borislav Stefanović (državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije) i Edita Tahiri (glavna pregovaračica Republike Kosovo). Bio je to peti takav sastanak, koji je bio nadgledan od strane službene osobe Unije – EEAS-ov Visoki dužnosnik Robert Cooper (European External Action Service – služba Catharine Ashton) bio je prisutan na svim pregovorima.

Što se tiče civilnog registra, uspostavljen je zajednički odbor, kojime predsjedava Misija EU-e za provedbu zakona na Kosovu (EULEX-a). Odbor će nastaviti identificiranje nestalih osoba iz razdoblja prije rata i od 1998.-1999.godine, prema priopćenjima objavljenim nakon prvog bilateralnog sastanka.

EULEX je također zadužen za ovjeravanje kopija svih prethodnih  popisa stanovništva, sa ciljem uspostave sveobuhvatnog civilnog registra u Republici Kosovo. Na izričit zahtjev srpskih vlasti, EULEX će osigurati podatke o registraciji stanovnika na Kosovu, koji će se u nazočnosti obiju strana biti izneseni na idućim sastancima.

Drugi ugovor zahvaća pitanje putovanja građana unutar te dvije države. Građanima će biti dopušteno prijeći granicu ili 'administrativnu liniju' (kako je navode srpske vlasti), s osobnim   iskaznicama, dokazu o osiguranju vozila, te vozilima sa 'ispravnim registarskim oznakama'.

Do sada, Srbija je sprječavala građane Kosova da uđu u zemlju neovisno o dokumentima ili registarskim tablicama. Prije ulaska u srpski teritorij, kosovski vozači kamiona bili su primorani zastati u 'međuzemlju' (na ničijoj zemlji) kako bi zamijenili registarske pločice i sakrili svoje kosovske dokumente prije pregleda na srpskim pograničnim prijelazima.

Dio koji obuhvaća odgoj i obrazovanje, bio je poprilično težak za pregovore; naime dvije su se  strane formalno dogovorile kako postupati prema školskim ili sveučilišnim diplomama obiju strana. Rješenje bi bilo odabrati obostrano prihvatljivu međunarodnu agenciju ili akademsku instituciju za izdavanje svjedodžbi i diploma.

Srbija: Bilateralni sporazumi nisu priznanje Kosovske neovisnosti!

Borislav Stefanović izjavio je kako sporazumi postignuti s Prištinom nisu 'ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova'.

Ta je izjava bila potaknuta priopćenjem njegove kosovske kolegice Edite Tahiri, koja je za kosovski dnevnik ustvrdila da Srbija zapravo poduzima korake koji bi doveli do priznavanja neovisnosti Kosova.

Stefanovićev je daljnji komentar bio da je izjava kolegice Tahiri motivirana albanskom etničkom politikom i  da je izjava dana nakon velikog pritiska kosovske oporbe.

On je međutim priznao, da su ugovorima obećana bolja vremena za srpsko stanovništvo koje živi južno od rijeke Ibar, te da je Srbima na Kosovu osigurana sloboda kretanja.

Stefanović je naglasio da Republika Srbija neće obustaviti 'svoju ulogu i djelovanje na Kosovu', uključujući i izdavanje osobnih isprava i registarskih tablica Srbima koji tamo žive

Iva Kornfein