naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Manjak žena na top pozicijama šteti gospodarstvu EU-u

Unutarnje tržište EU-a pretrpjet će štetu ako tvrtke ne postave više žena na vodeće položaje, izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u Bruxellesu, a prenose europski mediji.  

Reding je to rekla u društvu Chantal Gaemperle, članice izvršnog odbora luksuznog francuskog brenda LVMH, koja je potpisala prijedlog EU-a za povećanjem udjela žena u tvrtkama. 

Povjerenica je rekla da će u ožujku iduće godine 'snimiti stanje' i vidjeti jesu li kompanije ostvarile 'jasan, precizan i mjerljiv napredak' u postizanju rodne ravnopravnosti u svojim redovima. 

'Ako jesu, neće biti potrebe za donošenjem propisa. Ako nisu, imat ćemo problem na unutarnjem tržištu', rekla je Reding i pojasnila da će se velike tvrtke koje posluju diljem Unije u tom slučaju suočiti s različitim nacionalnim zakonima o ženskim kvotama. 

Povjerenica smatra da će, primjerice na natječajima javne nabave u Španjolskoj, španjolske kompanije koje primjenjuju nacionalne kvote unaprijed imati prednost u odnosu na njemačke tvrtke koje to ne čine. 

Francuska, Španjolska, Belgija, Nizozemska i Italija imaju nacionalne propise koji se tiču ženskih kvota u poslovnom svijetu. 

Reding, kojoj je cilj povećati udio žena u upravljačkim strukturama tvrtki na 30 posto do 2015., odnosno 40 posto do 2020., rekla je da ima 'punu potporu' povjerenika za unutarnje tržište Michaela Barniera.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Lack of women in top jobs to cause 'problems' for EU economy