naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija šalje misiju u Dansku radi provjere kontrola na granicama

Europska komisija će u četvrtak poslati stručno izaslanstvo u Dansku koje bi trebalo provjeriti jesu li mjere danske vlade o uvođenju carinskih kontrola na svojim granicama u skladu s odredbama sshengengskog sporazuma, koji jamči neometan prijelaz granica unutar schengenskog prostora, priopćeno je u srijedu 13. srpnja u Bruxelesu.  

'Misija stručnjaka s mandatom Europske komisije boravit će u Danskoj 14. i 15. srpnja kako bi na terenu provjerilo kako se provode kontrole i jesu li u skladu s europskim pravilima', izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik povjerenice za unutarnje poslove Cecile Malmstroem. 

Odluka danske vlade da pojača carinske kontrole na granici s Njemačkom i Švedskom izazvala je zabrinutost u Europskoj uniji. Prema Schengenskom sporazum, carinske kontrole su dopuštene unutar pojasa od 20 kilometara od granice, ali one ne smiju biti sustavne. 

Komisija se nije željela izjasniti o informacijama da su kontrole na danskoj granici usmjerene protiv imigrnata. 

'Mi ćemo provjeriti način kako se provode kontrole, koji su ciljevi tih kontrola, gdje se provode i kako utječu na slobodu kretanja', rekao je Cercone. 

Povjerenica Malmstroem u svom priopćenju navodi da je Komisija posljednjih tjedana u stalnom kontaktu s danskim vlastima i s njima ima dobru suradnju. 

'Pozdravljamo obećanja danskih vlasti da će djelovati u skladu s pravilima EU-a, uključujući i Schengenski sporazum. Komisija sada proučava sve informacije koje je Danska dostavila u vezi s njezinim planovima da pojača carinske kontrole na svojim granicama. Konačna ocjena o tome jesu li danske mjere u skladu sa zakonima EU-a o slobodi kretanja ljudi, roba i usluga ovisit će o tome kako se te mjere provode. Stoga sutra u dogovoru s danskim vlastima Komisija šalje misiju kako bi procijenila kako se mjere provode', ističe povjerenica Malmstroem.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: European Commission experts to assess Danish border measures