naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Turska bi mogla zamrznuti odnose s predsjedništvom EU-a

Turski ministar za Europsku uniju Egemen Bagis izjavio je u srijedu 13. srpnja da bi Turska mogla zamrznuti odnose s rotirajućim predsjedništvom EU-a ako Cipar preuzme tu dužnost u srpnju 2012. a dotad se ne postigne rješenje problema tog podijeljenog otoka.  

'Postoji opcija da se zamrznu odnosi s predsjedništvom EU-a, s ciparskim Grcima', rekao je Bagis. 

'Mi ionako nemamo nikakve odnose s ciparskim Grcima, mi ih ne priznajemo, tako da nemamo nikakve veze', kazao je. 

Cipar je podijeljen od 1974. godine kada su Turci osvojili sjeverni dio otoka nakon vojnog udara grčkih nacionalista potpomognutih vojnim snagama Atene, nastojeći pripojiti zemlju Grčkoj. Republika Cipar međunarodno je priznata, a turski dio proglasio je neovisnost, a kao državu ga je priznala samo Turska. 

Predsjednik ciparskih Turaka Dervis Eroglu i predsjednik ciparskih Grka Demetris Christofias prošlog tjedna su se dogovorili u Ženevi da će početi s 'razdobljem intenzivnih pregovora' o budućnosti Cipra. O tome je izvijestio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji se nada značajnom napretku u pregovorima do listopada.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Turkey warns of freezing ties with Cyprus EU Presidency