naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit Istočnog partnerstva

Poljsko predsjedništvo EU-a organizira u četvrtak 29. i petak 30. rujna u Varšavi summit s državama Istočnog partnerstva, Armenijom, Azerbajdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, koje žele bolju gospodarsku i političku suradnju s EU-om.  

'Ono što nas zanima jest završetak pregovora o sporazumu o suradnji s Ukrajinom do kraja godine', rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski pred summit. Na njemu bi trebala biti usvojena deklaracija u tom smislu. 

'Na summitu ćemo objaviti otvaranje pregovora, već dobro pripremljenih, o sporazumima o suradnji s Moldavijom i Gruzijom', dodao je.

Istočno partnerstvo svojevrstan je pandan Uniji za Mediteran, a ima za cilj jačanje gospodarskih i političkih veza između Europe i tih zemalja. 

'Te zemlje moraju shvatiti da sada nije dobro vrijeme za proširenje EU-a, no to ne znači da je sve stalo i da je vrijeme izgubljeno', istaknuo je Sikorski. 

Međutim, trenutno političko stanje u Ukrajini i Bjelorusiji svojevrsna je kočnica približavanju Uniji. Do finalizacije sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom neće doći dok se ne riješi proces protiv bivše premijerke Julije Timošenko, najavio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe na sastanku sa svojim kolegama iz EU-a početkom rujna. 

Odnosi Unije i Bjelorusije na još su nižoj razini zbog autoritarnog režima predsjednika Aleksandra Lukašenka. 

Kao i mnogi drugi europski ministri prije njega, Sikorski je u petak ponovno zatražio 'oslobađanje svih političkih zatvorenika bez iznimke' koje je zatvorio Lukašenkov režim. To je, kako je rekao Sikorski, uvjet za dijalog s Europskom unijom. 

Poljska smatra summit Istočnog partnerstva jednim od najvažnijih događaja svojeg predsjedanja Unijom u drugoj polovici ove godine.(Hina)

 

Više o tome:

Poljsko EU predsjedništvo: Eastern Partnership Summit