naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kineski proizvodi činili 85 posto zaplijenjene krivotvorene robe u EU u 2010.

Europske carinske vlasti zaplijenile su prošle godine krivotvorenu robu u vrijednosti milijardu eura, pri čemu je 85 posto krivotvorina proizvedeno u Kini, objavila je u četvrtak 14. srpnja Europska komisija.  

Brojke pokazuju učestaliju pojavu krivotvorene robe iz Kine, budući da je u 2009. njezin udio u zaplijenjenoj krivotvorenoj robi iznosio 64 posto. 

Kina je daleko najveći izvoznik takve robe na popisu koji još uključuje Indiju, ponajprije izvoz krivotvorenih lijekova, i Hong Kong, vodećeg prozivođača krivotvorenih memorijskih kartica. Istaknuta mjesta na ljestvici pripala su i Turskoj i Tajlandu. 

Prošle je godine na granicama Europske unije zaplijenjeno ukupno 103 milijuna krivotvorenih proizvoda, u odnosu na 118 milijuna u 2009. i 179 milijuna u 2008. 

Dramatično je pak porastao broj registriranih slučajeva zapljene pošiljki, na rekordnih 80 tisuća, u odnosu na 43.500 u 2009., što vjerojatno valja pripisati učestalijim kupovinama putem interneta, ističu u Bruxellesu. 

Carinske vlasti zaplijenile su najviše cigareta (s udjelom u ukupnom broju zaplijenjenih proizvoda od 34 posto). Slijedi uredski materijal i ostali duhanski proizvodi. Najviše slučajeva zapljene bilježile su pak u kategoriji odjeće, te obuće i električne opreme.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Fight against fakes: Increased customs actions boost protection of intellectual property rights