naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Izvanredni summit euro zone

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za četvrtak 21. srpnja izvanredni summit čelnika 17 zemalja članica euro zone na kojem će se razgovarati o financijskoj stabilnosti euro zone i o financijskoj pomoći Grčkoj, priopćeno je u petak u Bruxellesu.  

'Odlučio sam sazvati sastanak šefova država ili vlada euro zone u četvrtak, 21. srpnja u Bruxellesu u 12.00 sati. Na dnevnom redu bit će financijska stabilnost euro zone u cjelini i buduće financiranje grčkog programa', kaže se u priopćenju Hermana Van Rompuya. 

Predsjednik Europskog vijeća zadužio je ministre financija zemalja članica euro zone da obave potrebne pripreme za summit. 

Sredinom ovoga tjedna pojavile su se informacije da bi se summit euro zone trebao održati već danas, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da summit nema smisla ako se na njemu ne postigne dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj te tako zaustaviti širenje dužničke krize na Italiju i Španjolsku od čega bi se EU teško oporavila. Službena sazivanje summita moglo bi značiti da je dogovor blizu.(Hina) 

 

Više o tome: