naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Putem GGF-a 19 mln eura za projekte u Hrvatskoj i Turskoj

Europska komisija najavila je ulaganje od 19 milijuna eura u 'Green for Growth, Southeast Europe fond' (GGF) u svrhu financiranja investicija u energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju u Hrvatskoj i Turskoj, priopćeno je u ponedjeljak 18. srpnja iz GGF-a.  

Riječ je o drugom investicijskom ugovoru koji je Komisija potpisala s GGF-om, nakon što je u taj fond u prosincu 2009. uložila 20 milijuna eura. Dodatno, EK je odlučila donirati GGF-u iznos od 5 milijuna eura za pružanje tehničke pomoći korisnicima investicija fonda. Trenutno Komisija svojim ulaganjima povećava GGF-ov investicijski kapacitet na 147 milijuna eura, stoji u priopćenju toga fonda. 

 GGF kojeg su 2009. osnovale Njemačka razvojna banka (KfW Entwicklungsbank) i Europska investicijska banka (EIB), uz financijsku podršku EK i Europske banke za obnovu i razvitak, koristit će ova sredstva kako bi osigurao financiranje malih i srednjih poduzetnika te privatnih kućanstava u Hrvatskoj i Turskoj putem lokalnih financijskih institucija.  

Fond će također usmjeriti dio sredstava u lokalne energetske tvrtke, projekte ili tvrtke obnovljivih izvora energije te tvrtke koje pružaju usluge vezane uz energetsku učinkovitost i opskrbu, navodi se u priopćenju toga fonda. 

 Sredstva koja će EK uložiti u GGF značajno će povećati njegov potencijal i omogućiti mu da utječe na razvoj i podršku privatnim kućanstvima i tvrtkama u Hrvatskoj i Turskoj kako bi smanjili svoje troškove i potrošnju energije, povećali konkurentnost svog poslovanja, smanjili emisiju CO2 plinova te povećali energetsku sigurnost.   

S obzirom na očekivani rast hrvatskog i turskog tržišta prilikom usklađenja s tržištem EU, porast će i potražnja za energijom. Hrvatska i Turska su neto uvoznici energije koji ovise o plinu i zalihama struje iz susjednih regija.  

U vremenima globalnog zatopljenja i ograničenih zaliha fosilnih goriva, misija GGF-a će biti promoviranje energetske učinkovitosti te korištenje obnovljivih izvora energije kroz osiguravanje potrebnih sredstava kako bi se suprotstavili korištenju konvencionalnih, ugljično-intenzivnim izvorima energije.  

 'Investicija EK znak je povjerenja u GGF te svjedoči o vrijednosti njegova modela javno-privatnog partnerstva kao katalizatora za financiranje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije', rekla je Monika Beck, predsjednica Upravnog odbora GGF-a. 'Hrvatska i Turska predstavljaju značajno tržište za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. GGF je ponosan što u ovim nastojanjima ima EK za svog partnera.'(Hina)

 

Više o tome:

GGF: European Commission invests additional EUR 19 million into Green for Growth Fund