naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Opcije EU-a za spas Grčke

Uvođenje poreza na banke u eurozoni i jeftiniji zajmovi s duljim rokom otplate bili bi najmanje rizičan način daljnjeg financiranja prezadužene Grčke, navodi se u nacrtu povjerljivog dokumenta pripremljenog za summit EU-a u četvrtak 21. srpnja.  

U povjerljivom dokumentu koji je Reuters dobio na uvid dva dana prije održavanja ključnog summita EU-a, opcija uvođenja poreza za financijski sektor jedini je prijedlog koji najvjerojatnije ne bi doveo do selektivne insolventnosti Grčke.  

Dokument navodi još tri glavne opcije. Zajedno s uvođenjem navedenog poreza sugerira se i opcija reprogramiranja velikih portfelja grčkog državnog duga koji se nalaze u rukama grčkih banaka, te produljenje rokova otplate i dodatno smanjenje kamatne stope na zajmove eurozone prema Ateni.  

U dokumentu se ne navode konkretne brojke, ali prema izjavama dužnosnika razmatra se produljenje roka otplate zajmova na 30 godina i daljnje smanjenje kamatne stope na 3,5 posto. Prvotna kamatna stopa iznosila je 5,5 posto, a u ožujku je smanjena na 4,5 posto. 

Čelnici eurozone na summitu će pokušati dogovoriti drugi po redu paket pomoći za Grčku i usuglasiti se oko strategije za sprječavanje širenja krize, nakon što pojedinosti toga dogovora osmisle visoki dužnosnici na sastanku koji će održati u srijedu, dan uoči ključnog summita. 

Francuski ministar za europska pitanja Jean Leonett u ponedjeljak je potvrdio da dužnosnici u eurozoni razmatraju mogućnost uvođenja poreza na banke kako bi se prikupio dodatni novac za pomoć Grčkoj. Toj zemlji treba dodatnih 115 milijardi eura pomoći za uredno podmirenje obveza do 2014., povrh 110 milijardi eura vrijednog aktualnog paketa pomoći EU-a i MMF-a.  

'To je jedno od rješenja o kojem se razmišlja. Prednost toga bila bi da ne moramo izravno intervenirati kod banaka, pa time ni izazvati svojevrstnu insolventnost', kazao je Leonett novinarima u Bruxellesu. Ideja o porezu zaslužuje razmatranje, poručio je. 

Neimenovani izvor blizak pregovorima kazao je da bi mali porez za banke mogao donijeti 10 milijardi eura godišnje, što znači 30 milijardi eura u trogodišnjem razdoblju, a to je iznos koji cilja Njemačka, glavna zagovornica uključivanja privatnih kreditora u novi paket pomoći za Grčku. 

U dokumentu datiranom sa 16. srpnja navodi se također da su otvorene i druge opcije koje bi pak mogle rezultirati selektivnom insolventnošću Grčke, uz mogućnost dalekosežnih posljedica. Riječ je opcijama poput one da vlada u Ateni uz financijsku potporu EU otkupljuje svoje dugove na sekundarnom tržištu.  

Među opcijama se spominje i prijedlog Njemačke da se zamjene dospjele obveznice novima s duljim rokom otplate, a također i tzv. francuski plan koji predviđa dobrovoljno reprogramiranje dospjelog grčkog državnog duga. Navedene opcije redom bi izazvale dodatne troškove službenim zajmodavcima, stoji u tom dokumentu. 

Euro je suočen s najvećom krizom u 12-godišnjoj povijesti, koja je zaprijetila širenjem na druga velika gospodarstva poput Italije i Španjolske, nakon što su pomoć zatražile tri manje članice, Grčka, Irska i Portugal. Sudionici financijskih tržišta stoga su na oprezu u očekivanju ishoda ključnog summita EU-a.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europsko vijeće: Meeting of Heads of State or Government of the Euro area
  • EUobserver: Merkel lowers summit expectations