naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jadroković s Vandorenom i veleposlanicima Poljske i Danske

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u petak, 22. srpnja 2011. godine, sa šefom Delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanikom Paulom Vandorenom, veleposlanikom Republike Poljske u Hrvatskoj Wieslawom Tarkom i veleposlanikom Kraljevine Danske u Hrvatskoj Boom Ericom Weberom.

Na današnjem sastanku ministru Jandrokoviću predstavljeni su prioriteti poljskoga predsjedanja Europskom unijom: uz potpisivanje Ugovora o pristupanju s Republikom Hrvatskom, naglasak će biti dan i na provedbu mjera za postizanje i održavanje stabilnosti te snažniju ekonomsku integraciju. To će uključivati i definiranje višegodišnjeg financijskog okvira te proračuna Europske unije. Prioritet će biti i sigurna Europa, u kontekstu jačanja energetskih politika i politika obrane, te otvorena Europa, u smislu daljnjeg napretka u provedbi proširenja Unije, te jačanja politike susjedstva.

Šestomjesečnim poljskim predsjedanjem od 1. srpnja 2011. godine započela je i provedba novog elementa donesenog Lisabonskim ugovorom - formiranje predsjedničke trojke koju uz Poljsku čine Danska i Cipar. Zajedničkim programom u predsjedavanju jedne zemlje za drugom u triu, nastoji se pridonijeti kontinuitetu djelovanja u europskim institucijama.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo dovršetkom pregovora za članstvo u Europskoj uniji, te uputio zahvalu europskim partnerima na potpori. Istaknuo je kako je jedan od ključnih zadataka pred kojim se Hrvatska sada nalazi finalizacija teksta Ugovora o pristupanju, što se već uspješno provodi zajedno sa Europskom unijom i poljskim predsjedništvom. Također je izrazio zadovoljstvo s poljske strane nedavno najavljenim potpisivanjem ugovora krajem studenoga ili početkom prosinca.

Ministar je istaknuo kako će Hrvatska i dalje nastaviti predano provoditi reforme tijekom pretpristupne faze i ratifikacijskog procesa, te time dodatno potvrđivati svoj kredibilitet i napore da 1. srpnja 2013. godine postane potpuno spremna 28. članica Europske unije.

U kontekstu informiranja hrvatske javnosti uoči referenduma za članstvo, podsjetio je kako je u tijeku intenzivna informativna kampanja s ciljem pojašnjavanja utjecaja i prednosti hrvatskog članstva u Uniji. Izrazio je pritom zadovoljstvo što bi, prema posljednjim istraživanjima, preko 60% građana koji bi izašli na referendum glasovalo za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Pozdravivši prioritete poljskog predsjedanja, ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo i namjerom poljskog predsjedništva za unaprjeđenjem eurointegracijskih procesa zemalja jugoistočne Europe, te istaknuo spremnost Hrvatske da u tome da svoj doprinos.

MVPEI