naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pariz i Rim kršili duh Schengena, ali ne njegova pravila

Francuska i Italija kršile su duh Schengena u travnju u jeku međusobnog spora oko tuniskih migranata, ali mjere koje su poduzeli bile su u skladu s pravilima schengenskog prostora, objavila je u ponedjeljak, 25. srpnja 2011., Europska komisija.

"S formalnog stajališta, poduzete mjere francuskih i talijanskih vlasti poštivaju europski zakon. Međutim, žao mi je da duh Schengena nije u potpunosti poštivan", rekla je u priopćenju povjerenica za unutarnja pitanja Cecilia Malmstroem.

Talijanska vlada regulirala je status oko 25.000 tuniskih migranata koji su ilegalno u travnju stigli na njezin teritorij, sa željom da se upute u Francusku.

Pariz je potom uveo kontrole na granici s Italijom.

Po Malmstroem, "izdavanje dozvola boravka i putnih dokumenata od strane talijanskih vlasti ne predstavlja kršenje europskih pravila". Isto tako, policijske kontrole francuskih vlasti izvođene su u skladu s pravilima Schengena, naglasila je.

"Međutim, Schengen je utemeljen na solidarnosti i međusobnom povjerenju. To je u njegovom duhu", naglasila je.