naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles želi podatke o rumunjskim radnim dozvolama u Španjolskoj

Europska komisija zatražila je u ponedjeljak, 25. srpnja 2011., od španjolske vlade detaljne podatke kojima će dokumentirati svoju odluku kojom od rumunjskih radnika traži da imaju radnu dozvolu ako žele zaposlenje u Španjolskoj.

"Sloboda kretanja građana jedne zemlje koja se nedavno pridružila Europskoj uniji može biti ograničena samo pod određenim uvjetima", naglasila je glasnogovornica EK Chantal Hughes. Dodala je da španjolska vlada treba dokazati da postoji rizik od većeg poremećaja na španjolskom tržištu rada te objaviti brojke koje to potvrđuju.

Ona je precizirala da je "španjolska odluka nečuvena", te da su prvi puta primili takav zahtjev.

Španjolska vlada će za taj zahtjev morati upotrijebiti druge statistike, a ne samo podatke europskog ureda Eurostata. Dodala je da je u tim statistikama očito da je broj radnika koji stižu iz Rumunjske i Bugarske bitno pao posljednjih godina.

Bugarska i Rumunjska su 2007. ušle u EU.

Prema ugovorima o pristupanju Bugarske i Rumunjske, zemlje EU-a imaju pravo ograničavati pristup svojim tržištima rada najkasnije sedam godina nakon njihova pristupa Uniji, što znači da će se sva ograničenja ukinuti do kraja 2013. Međutim, Španjolska je ukinula sve restrikcije od siječnja 2009.

U petak je španjolska vlada odlučila uvesti obvezu za rumunjske građane da traže radnu dozvolu ako žele raditi u Španjolskoj, opravdavši tu odluku visokom nezaposlenošću od 21,29 posto, što je rekordni postotak za razvijene zemlje.

"Ta privremena mjera neće pogoditi Rumunje koji su već dio španjolskog tržišta rada", preciziralo je ministarstvo rada.

Hina