naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija predlaže zakon za lakšu naplatu dugova diljem EU-a

Europska komisija predložila je nove propise kojima bi se olakšala naplata duga s bankovnih računa dužnika u 27-članoj Uniji.

Kompanije u 27-članom EU svake godine gube približno 2,6 posto prometa zbog nenaplaćenih dugova, objavila je Europska Komisija. Godišnje ostane nenaplaćeno oko 60 posto prekograničnih dugova, što je ukupno 600 milijuna eura, ustvrdila je EK u priopćenju od ponedjeljka.

Novi propisi, koje tek trebaju odobriti vlade država EU-a i Europski parlament, pomogli bi kreditorima da naplate svoja potraživanja u prekograničnim poslovima.

Prema prijedlogu zakona, kreditoru u jednoj državi EU-a bit će omogućeno da putem jednostavne procedure zatraži od vlasti u drugoj zemlji članici da blokira sredstva na bankovnom računu dužnika.

"Želim da naplata prekograničnih dugova bude jednostavna, kao i ona u granicama država članica", kazala je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Kako stvari sada stoje, kreditor ako želi naplatiti dug od neke osobe koja je u drugoj zemlji mora to učiniti putem pravosudnog sustava te zemlje, što je složen i dugotrajan postupak. Novi zakon ne bi samo pomagao malim poduzetnicima koji si ne mogu priuštiti skupe i dugotrajne postupke naplate, već i pojedincima u naplati, primjerice, neisplaćene alimentacije za djecu. Prijedlog zakona bit će upućen na razmatranje vladama EU-a i na glasovanje u Europski parlament u rujnu.

Hina