naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
Autorska i srodna prava - web stranica

(26. 10. 2005.) Jedno od područja regularnih propisima na razini Europske unije jest područje autorskih i s njima povezanih prava, kojima je posvećen ovaj prikaz web stranice. U posljednje vrijeme, djelomice zahvaljujući i utjecaju pojačane informatizacije, propisi vezani uz intelektualno vlasništvo, odnosno uz autorska i s njima povezana prava, sve su usklađeniji među državama članicama EU. Cilj je usklađivanja zajedničkim propisima ukloniti zapreke trgovini i prilagoditi se novom razvoju u tehnologiji i novim oblicima korištenja.

Podacima o reguliranju područja autorskih prava u Uniji pristupa se putem stranice Opće uprave Europske komisije za unutarnje tržište, na kojoj se nalazi popis pojedinih segmenata tržišta pa tako i područja intelektualnog vlasništva, ili izravnim pristupom na početnu stranicu autorskih i srodnih prava.

Na početnoj, prilično preglednoj stranici, nalazi se uvodni tekst, koji pojašnjava zašto i na koji način aspekt autorskih prava nalazi svoje mjesto u sklopu unutarnjeg tržišta Europske unije, ali i svjetskog tržišta u sklopu organizacija kao što je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO).

U nastavku uvoda prikazan je konkretan primjer problematike autorskih prava – u žarištu je trenutačno aktualna tema upravljanje sustavom autorskih i srodnih prava u području glazbe. Osnovni dokument na toj stranici koji se može pročitati jest engleska verzija Studije o inicijativi Zajednice o prekograničnom kolektivnom upravljanju sustavom autorskih prava, koju je Europska komisija objavila 7. srpnja ove godine. Na istome mjestu nalazi se i popis objavljenih priloženih komentara (savjetovanja) koje su podnijele zainteresirane strane uključene u proces savjetovanja s Komisijom, a dostupan je dodatni dokument objavljen na 11 službenih jezika Unije, tzv. Obavijest Europske komisije koja je prethodila navedenoj studiji i koja se odnosi na područje upravljanja sustavom autorskih prava općenito.

Ostatak početne stranice sadržava dvije tablice koje će biti korisne onima koji se tom temom žele pozabaviti na detaljniji i stručniji način. Jedna ilustrira pravni okvir (pravnu stečevinu) EU za različita područja autorskih prava, tj. popisuje relevantne dokumente za svako od područja: provedbu propisa, prava preprodaje, autorska prava i informatičko društvo, zaštitu baze podataka, pojam zaštite, satelitsko i kablovsko emitiranje, prava iznajmljivanja te zaštite računalnih programa. Osim službenih dokumenata, šira se javnost na nekim mjestima može poslužiti manje službenim priopćenjima za javnost te rubrikom najčešće postavljenih pitanja. Druga tablica sadržava ostale važne aspekte autorskih prava: pravo iznajmljivanja za javnu namjenu, autorstvo u kinematografiji, reviziju pravnog okvira EU u području autorskih prava, upravljanje sustavom autorskih prava (što je, podsjetimo se, ujedno područje spomenute navedene studije), međunarodna pitanja u kontekstu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, kontaktni odbor za Direktivu br. 2001/29/EZ i njezina utjecaja na funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Na donjem horizontalnom izborniku ponuđene su dodatne informacije. Izdvojili bismo rubriku vijesti jer ta stranica, osim što donosi novosti iz tekuće godine, donosi i arhivu događaja relevantnih za područje glazbenih autorskih prava od 2000. godine nadalje. Dokumenti objedinjuju na jednom mjestu direktive, prijedloge i izvješća koja uređuju ili su vezani za pojedine aspekte autorskih prava (popisane u već spomenutim dvjema tablicama) te druge dokumente. Specifične teme obrađene su u studijama, no posljednja potječe iz 2001. godine. Svakako su korisni primjeri iz prakse, koji upućuju na neprovedenu implementaciju i kršenje propisa od 2002. godine nadalje. Lijevi vertikalni izbornik posvećen je općenito unutarnjem tržištu i drugim europskim politikama povezanim s razvojem tržišta. Na tom mjestu korisnik, među ostalim, može kontaktirati službu za građane koja na 20 službenih jezika Unije nudi odgovore i savjete vezane uz probleme na koje građani nailaze na unutarnjem tržištu EU ili pretraživati dokumente vezane uz tržište i šire.

Zaključno, stranicu je prilično jednostavno koristiti jer u usporedbi s nekim drugim stranicama Europske unije nije toliko višeslojna. Također, nastoji kombinirati službene, stručne dokumente, poput direktiva ili izvješća, ali i neke „lakše“ oblike dokumenata koji su prosječnom čitatelju razumljiviji. Ipak, kao jedan od nedostataka spomenuli bismo da se nigdje na stranici korisnika izravno ne navodi na izvor koji kronološki objedinjuje propise Unije vezane uz područje autorskih prava, pa ovim putem upućujemo na Registar zakonodavstva Zajednice na snazi (Zakon o intelektualnom vlasništvu) dostupan u sklopu pravne baze podataka Eur-Lex , uz napomenu da posljednji dokument na toj stranici datira iz 2003. Na pitanje zadovoljava li ova web stranica potrebe onih kojima su autorska prava usko područje rada, znat će odgovoriti stručnjaci.
(Autorica: Petra Leppee)

Više o tome:

Web stranice u EU i u Hrvatskoj:

  • Europska komisija: Opća uprava za unutarnje tržište: Autorska i srodna prava
  • Europska komisija: Opća uprava za poduzetništvo i industriju: IPR Helpdesk
  • Europska komisija: Opća uprava za porezna pitanja i carinsku uniju: Falsificiranje i piratstvo
  • Europska komisija: SCADPlus: Sažeci zakonodavstva: Intelektualno vlasništvo
  • Republika Hrvatska: Državni ured za intelektualno vlasništvo

Dokumenti:

Međunarodne organizacije:

  • Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO)
  • Svjetska trgovinska organizacija (intelektualno vlasništvo)
  • OECD
  • UNESCO