naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Četiri članice eurozone ukinule 'short-selling'

Francuska, Italija, Španjolska i Belgija do danas su zabranile 'short-selling' financijskih dionica, s ciljem da ublaže iznimno veliku volatilnost njihovih cijena na burzama.  

'Short-selling' je praksa kojom investitori posuđuju dionice pa ih prodaju u očekivanju da će im cijene padati, da bi ih nakon toga ponovno kupili po nižoj cijeni. Ta praksa, iako u skladu sa zakonom, smatra se najvećim krivcem za iznimno veliku volatilnost na dioničkim tržištima.

Supervizor europskih tržišta, Europski regulator za obveznice i tržišta (ESMA) najavio je tu mjeru kasno sinoć, objavivši da su Francuska, Italija, Španjolska i Belgija zabranile 'short- selling', pri čemu se njihove zabrane donekle razlikuju u detaljima.

Do zabrane je došlo nakon što su dva dana na financijskim tržištima dionice francuskih banaka oštro padale pa rasle, mijenjajući tržišnu kapitalizaciju banaka u par sati za više milijardi eura. 

Dionice francuskih banaka našle su se na udaru tržišta jer su se investitori zabrinuli da će njihovo poslovanje biti snažno pogođeno golemim gubitcima zbog velikog udjela državnih obveznica posrnulih članica eurozone u njihovim portfeljima.  

ESMA poručuje da praksa 'short sellinga, u kombinaciji s paničnim špekulacijama stvara tržišnu strategiju koja je 'posve jasno zlonamjerna'.

'Danas su pojedine vlasti odlučile nametnuti ili produljiti već postojeće zabrane 'short-sellinga'. To su poduzele ili da ograniče koristi koje se mogu ostvariti od širenja lažnih glasina ili da osiguraju da tržište bude regulirano', navodi se u priopćenju ESMA-e. 

Francuska je zabranila tu praksu za 11 financijskih dionica u razdoblju od 15 dana, Španjolska će zaštititi 16 dionica u istome razdoblju, a Belgija četiri financijske dionice na neodređeno vremensko razdoblje. Detalji talijanske zabrane još nisu poznati. 

Među izdanjima kojima je zabranjen 'short-selling' dionice su BNP Paribasa, Societe Generalea, Santandera i BBVA. 

Takva odluka dijela članica eurozone zrcali sličan potez američke Komisije za vrijednosnice od 19. rujna 2008. godine, četiri dana nakon kolapsa Lehman Brothersa.  

Američki regulator tada je zabranio 'short-selling' dionica čak 799 banaka i ostalih financijskih institucija. Slično je tada postupila i Velika Britanija.  

U Aziji, Južna Koreja je u utorak zabranila 'short-selling' svih izlistanih dionica, a već prije je zabranila tu praksu za financijske dionice.

Hong Kong je uveo propis prema kojem su svi investitori, koji imaju 'short' pozicije iznad određene vrijednosti, dužni to prijaviti tržišnom regulatoru. 

Neki stručnjaci za hedge fondove ističu da će zabrana 'short-sellinga' vjerojatno smanjiti likvidnost na tržištima dionica, jer će zabrana isključiti neke sudionike s tržišta. No, politički gledano, ta odluka je korisna, ocjenjuju. 

'Zabrana 'short-sellinga' politički je korisna, jer demonstrira biračkom tijelu da vlade nešto poduzimaju', ističe Peter Douglas, izvršni direktor GFIA, fonda iz Singapura.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Four EU states ban short-selling to curb financial turmoil