naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi ograničiti visinu poljoprivredne pomoći

Europska komisija želi ograničiti potpore za poljoprivredu radikalnom reformom spornog europskog režima u okviru kojeg se pomoć isplaćuje vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i nije povezana s proizvodnjom, kazao je izvor iz EU-a.  

Reforma je sastavni dio širih promjena europske Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), koja tradicionalno čini oko 40 posto godišnje potrošnje EU-a u iznosu 140 milijardi eura. 

Prema novim prijedlozima, isplate poljoprivrednicima neće moći premašivati 300.000 eura godišnje. 

Nadalje, na sve isplate veće od 150 tisuća eura plaćali bi se porezi po načelu proporcionalnosti, što bi sustav učinilo pravednijim, tvrde u Komisiji. 

Prema toj ideji, koju Komisija tek treba usvojiti, uzimao bi se u obzir i broj plaćenih zaposlenika kako bi se potaknulo zapošljavanje. 

Poljoprivredna pomoć za poboljšanu zaštitu okoliša bila bi izuzeta od ograničenja, uz poticaje za diversificirano korištenje zemljišta.

Europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos planira predstaviti svoje prijedloge reforme CAP-a 12. listopada. Naknadno ih moraju odobriti članice EU-a i Europski parlament. 

Hina