naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Delors: euro i EU na rubu kolapsa

Bivši predsjednik Europske komisije Francuz Jacques Delors ocijenio je ovoga tjedna da su euro i Europska unija na rubu kolapsa te da su reakcije europskih čelnika na krizu preskromne.  

'Otvorimo oči: euro i Europska unija su na rubu kolapsa. Da se to ne bi dogodilo, izbor mi se čini jednostavnim: ili će zemlje članice prihvatiti ojačanu ekonomsku suradnju za koju sam se uvijek zalagao, ili će prebaciti dodatne ovlasti na Uniju', kazao je Delors u zajedničkom intervjuu za belgijski list Le Soir i švicarski Le Temps. 

Bivši predsjednik EK (1985.-1994.) kritičan je prema rezultatima sastanka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel održanog u utorak jer on, po njemu, nije donio odgovor na dužničku krizu budući da su dvoje čelnika odbili ideju o izdavanju euroobveznica. 'Sastanak kakav je bio neće služiti ničemu', rekao je.  

Kritičan je i prema prijedlogu o utemeljenju funkcije ministra financija eurozone. 

Francuska i Njemačka dogovorile su se ovoga tjedna da će predložiti svojim europskim partnerima osnivanje zajedničke ekonomske vlade eurozone. Sarkozy i Merkel predložili su da na čelu te nove ekonomske vlade, koja bi se imenovala na dvoipolgodišinje razdoblje, a njezini bi se predstavnici sastajali dva puta godišnje, bude aktualni predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.  

'Uvijek sam govorio da uspjeh Europe na ekonomskom planu počiva na trokutu: stimulirajuće tržišno natjecanje, suradnja koja jača i solidarnost koja ujedinjuje. Treba prijeći na djela', rekao je Delors. 

'Ako dužnička kriza ne bude riješena, Europa će postati običan prostor slobodne trgovine', zaključio je.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Delors: EU is 'on brink' of collapse