naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska pomoć za radnike u Portugalu

Europska komisija ovoga je tjedna odobrila zahtjev Portugala da se iz Europskog globalizacijskog fonda (EGF) pomogne otpuštenim radnicima u industriji obuće, njih 680, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Pomoć u iznosu od 1,4 milijuna eura, koju još moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice, trebala bi pomoći radnicima da nađu novi posao. 

'EGF je učinkovit financijski instrument EU-a koji pomaže radnicima koji se suočavaju s masovnim otkazima. Oni u portugalskoj industriji obuće pogođeni su promjenama u svjetskim trgovinskim obrascima, kao i ekonomskom i financijskom krizom posljednjih godina. Ova odluka pomoći će radnicima tvornice Rohde da pronađu novi posao kroz obuku kojom bi trebali dobiti nove vještine', rekao je Laszlo Andor, europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. 

Portugalska industrija obuće pogođena je snažnom recesijom. Problemi za tvrtku Rohde, proizvođača cipela iz Santa Maria da Feire u sjevernom Portugalu, počeli su u rujnu 2009. što je dovelo do zatvaranja tvornice i otpuštanja gotovo tisuću radnika. 

Rohde je imao stabilnu poziciju na tržištu unatoč sve jačoj konkurenciji iz Azije. Ipak, smanjenje prodaje, smanjene mogućnosti ulaganja kao rezultat ekonomske i financijske krize te smanjenje narudžbi doveli su do insolventnosti i konačnog zatvaranje tvornice. 

Pomoć će između ostaloga služiti za obuku radnika, za kredite na individualnoj razini za prekvalifikaciju, te za potporu za otvaranje posla.

EGF je utemeljen 2006. kao instrument pomoći radnicima koji zbog globalizacijskih trendova ostaju bez posla, a potom su njegova pravila revidirana 2009. i postao je dio europskog odgovora na ekonomsku i financijsku krizu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: €1.4 million from EU Globalisation Fund to help 680 workers in Portugal's shoe industry